Vijesti 08.10.2015.

(VIDEO) Rusi izveli 120 letova i pogodili 110 ciljeva

ČITANJE: 4 minute
ruski avion
Bila je ovo teška nedjelja za teroriste u Siriji. Za samo nedjelju dana ruska avijacija izvršila je preko stotinu udara na položaje terorista. Ti udari su uvukli strah u kosti terorističkim grupacijama.

Prema nedjeljnom izvještaju ruskog Ministarstva odbrane, kontingent vojske u Siriji je imao više od 120 borbenih letova tokom nedjelje, a pogođeno je preko 110 ciljeva.

U bombardovanju je uništeno više od 71 oklopnog vozila, oko 30 drugih vozila, nekoliko artiljerijskih oruđa, 19 komandnih objekata, dva komunikaciona centara, 23 skladišta sa gorivom i municijom, nekoliko automobila bombi i nekoliko kampova za obuku.

Očigledan cilj ove faze operacije je da se podrije sposobnost militanata i da sirijska vojska dobije prostor da se pregrupiše i pokrene ofanzivu.

Na meti ruskih vazdušnih napada je veliki broj uporišta terorista na teritoriji Sirije, od uporišta Islamske države (ID) kod Rake na sjeveroistoku, u blizini drevnog grada Palmire, pa zapadno od Damaska, te južno od prestonice Sirije.

Prema izvještajima ruske vojske, bombardovanje je uništilo moral militantnih snaga, pa su se na hiljade njih dali u bjekstvo.

Rusi koriste različite tipove aviona u ovim operacijama. Koriste se SU-24 i SU-25, koji su napravljeni prije nekoliko decenija, naravno nadograđeni najsavremenijom opremom, a tu su i noviji avioni kao što je SU-34, koji je prošle godine uvedeni u upotrebu.

Ratna dejstva u Siriji dopuštaju Rusima da provjere svoje avione koji mogu da gađaju sa 5.000 metara nadmorske visine, a tamo su sasvim bezbjedni jer oružja koja posjeduju militanti ne mogu da dopru do njih.

Ratno vazduhoplovstvo Rusije koristi nekoliko vrsti bombi u misijama, od sofisticiranih i skupih laserski vođenih Kh-25LS i upravljačkih KAB-250S do bombi za razbijanje bunkera BETAB-500S i razornih FAB-500S. Raznolikost bombi koje se koriste znači da Rusija može udariti sa preciznošću gdje je to potrebno bez koleteralne štete.

Avioni ruske misije u Siriji poleću sa rekonstruisanog aerodroma južno od Latakije. Prije samo par mjeseci to je bio napušten aerodrom, ali sada sa njega poleće desetine aviona dnevno i domaćin je nekim od najboljih borbenih aviona na planeti. Taj aerodrom služi i kao dom za ruske borbene pilote, tehničare i trupe podrške.

Pored vazduhoplova koji se koriste za izviđanje i bombardovanje, baza ima mnogo mogućnosti da se brani. Helikopteri Mi-24s patroliraju i spremni su da napadnu teroriste bilo kada, a takođe se mogu koristiti za prenošenje raketa zemlja-vazduh na ruske avione.

Tenkovi i trupe specijalaca kao i druga oklopna vozila spremni su da odbiju napade velikih razmjera.

Napredna Pancir-S1 PVO vozila i Krasukha-4 pokrivaju vazdušni prostor za slučaj da treća lica pokušaju da se miješaju u rusku operaciju.

Ankara je navela da je Rusija povrijedila njen vazdušni prostor dva puta ove nedjelje. Moskva je odgovorila da će biti ispravki u borbenim misijama kako bi se izbjegli takvi incidenti. Zvaničnici NATO-a napali su Rusiju za “neprihvatljiva kršenja” vazdušnog prostora, ali je Turska do sada “tolerisala” takve greške.

Još ozbiljnije su pritužbe nekih zapadnih zvaničnika da Rusija bombarduje antivladine pobunjeničke trupe (umjereni pobunjenici kako ih nazivaju na Zapadu)  u Siriji i da tako mogu čak i da ubiju agente CIA na terenu.

Rusija insistira da jedino cilja terorističke trupe pa su objavili snimke na kojima se vidi da militanti koriste džamije i druge civilne objekte kako bi zaštitili svoje oružje od ruskih napada. Takva taktika ne može biti primjenjena od strane istinski umjerenih snaga, primjetilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navodni izvještaji o civilnim žrtvama izazvanim napadima Rusije do sada nisu potvrđeni od strane provjerenih izvora. Mnogi video zapisi i fotografije koji  dokazuju takve navode pojavili su se prije nego što je Rusija započela svoju misiju u Siriji.

Ruska vojska ne djeluje u tajnosti i pokušava da transparentnom učini misiju u Siriji, te u tu svrhu objavljuje veliki broj snimaka svojih borbenih dejstava.

Poslije nedjelju dana borbe protiv ID-a u Siriji, Rusija pojačava svoja dejstva. Juče je ruska mornarica počela svoja dejstva ispaljivanjem desetina krstarećih raketa iz Kaspijskog mora u terorističke ciljeve u Siriji.

Kako stoje stvari, i Irak će uskoro pozvati Rusiju da počne ofanzivu na trupe ID-a koje se nalazi na iračkom tlu. Nivo saradnje Bagdada sa Moskvom, Damaskom i Teheranom u svakodnevnom je porastu i jačanju.

(NN/pravda.rs)