Magazin 10.02.2016.

(VIDEO) Titanik II trebao bi zaploviti 2018. godine, projekat vrijedan 500 miliona evra

ČITANJE: 1 minuta
titanik
Za dvije godine svjetskim okeanima trebala bi zaploviti replika legendarnog RMS Titanick koji je potonuo 1912. godine, nazvana jednostavno Titanik II.

Radi se o projektu australskog milijardera Clivea Palmera i njegove kompanije “Blue Star Line”, vrijednom 500 miliona evra, piše  Independent.  Novi Titanic će izgledati praktički identično originalnom brodu, ali će biti četiri metra širi, dok će dužina broda biti 270 metara, a težina 56 000 registarskih tona.

Za razliku od prethodnika, njegov će trup biti zavaren, a ne učvršćen zakovicama, čime će se zadovoljiti moderni sigurnosni propisi. Razlika će biti i u broju čamaca za spašavanje kojih legendarni Titanik nije imao dovoljno pa je usred njegova potonuća spašeno samo 706 putnika i članova posade, a utopilo ih se 1517.

Što se tiče kapaciteta, Titanick II primaće 2400 putnika i 900 članova posade koji će biti raspoređeni u 840 kabina na devet spratova, a kao i u „originalu“ putnici će biti smješteni u tri klase.

Marketinški direktor Blue Star Linea, James McDonald kazao je kako će novi Titanic imat moderne procedure evakuacije, satelitske kontrole, digitalnu navigaciju i radarski sustav.

– Sami ćemo investirati u brod, ali imamo i mnogo zainteresiranih kompanija iz Dubaija koje bi željele iskoristi mogućnosti koje se otvaraju ovim projektom. I bez brige, imamo pravo na ime i trademark Titanik II- kazao je on.

Prvo putovanje broda planirano je za 2018. i to iz kineskog Jiangsua u Dubai.

Uprkos svemu cijeli projekt još uvijek nije siguran. Naime, poslovi Clivea Palmera, rudarskog magnata, nisu ni blizu toliko sjajni da bi mu omogućili da cijeli projekt provede sam, zbog čega radovi u kineskom brodogradilištu još nisu ni počeli.

https://www.youtube.com/watch?v=NSFpxUPkyTw

(Agencije)