Biznis 01.01.2021.

Vidović: Od polovine godine očekujemo postepeni privredni oporavak, potpuni u 2022.

ČITANJE: 5 minuta

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove godine, ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022.

Vidovićeva je u vezi sa ovogodišnjim budžetom od 3,795 milijardi KM rekla da su i dalje prioritet očuvanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja.

– Sve to će biti urađeno i građani ne treba da brinu. Privredi će na raspolaganju biti nešto više od 450 miliona KM, što direktno iz budžeta, što iz Kompenzacionog fonda i putem Garantnog programa. Takođe, nastojaćemo da pomognemo u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima koji nude povoljne kredite za privredu – rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je projektovani rast BDP Srpske u ovoj godini 2,6 odsto, ali da očekuje veći.

Vidovićeva ističe da već treba razmišljati o tome šta raditi na privrednom planu nakon pandemije.

– Moramo praviti koncepciju da privreda ima što veći rast i da se tada što više pokrene, da dođe do veće potrošnje, spoljnotrgovinske razmjene i proizvodnje. Dakle, cilj će biti jačanje privrede i zapošljavanje, naročito mladih u pokušaju da oni ne odlaze vani, već ostaju u Srpskoj – rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da se na prijedlog resornog ministarstva od početka ove godine smanjuju ili ukidaju određena neporeska davanja i takse, zbog čega će u budžetu biti manje 10 miliona KM.

– Taj novac će se, naravno, preliti u džepove privrednika i građana što nam je i bio cilj. Takođe, nastavićemo sa smanjenjima nefiskalnih davanja i krajem godine, nakon odgovarajućih analiza, krenućemo u proces rasterećenja rada, odnosno smanjenja poreza i doprinosa uz ideju da uvedemo i porez na dividendu – rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je na tom planu bitno i sprovođenje Zakona o faktoringu koji će biti promovisan cijele ove godine jer je koristan za male privrednike i poslodavce u smislu bržeg, jeftinijeg i jednostavnijeg dolaska do obrtnih i sredstava za nabavku opreme.

– To će u velikoj mjeri doprinijeti likvidnosti privrede – rekla je Vidovićeva.

Ona je rekla da se pogotovo u kriznim situacijama mora raditi na većoj poreskoj disciplini jer kada privrednici redovno plaćaju obaveze društvo može da adekvatno reaguje i pomogne im i putem subvencija, što je rađeno u Srpskoj i biće.

– Ove godine namjeravamo da realizujemo lani planiran projekat nove fiskalizacije. Dakle, u martu ili u aprilu planiramo da se u parlamentu usvoje zakonska rješenja u vezi s tim i da se krene u njihovo sprovođenje. Želimo novi fiskalni sistem koji će otkloniti postojeće malverzacije i u okviru kojeg će se informacije o prihodu prenositi u Poresku upravu u realnom vremenu. Ovaj projekat dosta košta, ali sve to će ići na teret budžeta i privrednici neće ništa plaćati. Zadržaće fiskalne kase, samo će u njima biti drugi softver i imaća manje troškove za internet – navela je Vidovićeva.

Ona je rekla da do sada nije došlo do dogovora kada je riječ o novom kreditnom aranžmanu BiH sa MMF u visini 1,5 milijardi KM, jer Srpska ne prihvata stavke koje znače prenos nadležnosti sa njenog na nivo BiH.

– I dalje smo na stanovištu da to ne možemo prihvatiti ni na narednom sastanku sa ljudima iz MMF koji se očekuje početkom ovog mjeseca. Ako MMF bude insistirao na za nas spornim stavkama, aranžman sigurno neće biti potpisan – rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je Srpska dala odgovarajuća rješenja na sve zahtjeve MMF koji se odnose na prenos nadležnosti, odnosno, da se to može odraditi i bez prenosa nadležnosti u skladu sa zakonima koji vrijede u BiH i Srpskoj.

Ona je, ne otkrivajući detalje, poručila da Srpska i bez MMF kredita ima izvore finansiranja i da je našla izvore potencijalnog zaduživanja.

Vidovićeva je rekla da je tačno da se Srpska ove godine planira zadužiti 845 miliona KM, ali da Republika istovremeno vraća 576 miliona.

– To znači da je naše neto zaduženje oko 270 miliona – navela je Vidovićeva.

Ona je rekla na tom planu da nije dobro iznositi netačne informacije o navodnoj prezaduženosti Srpske, kako to radi opozicija.

– Srpska uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu. Srpska je bila najzaduženija 2005. godine ili 59,2 odsto BDP kada je sadašnja opozicija bila na vlasti a nije bilo ni pandemije niti ekonomske krize. S druge strane, na kraju ove godine, sa pomenutim zaduženjem od 845 miliona KM, Srpska će biti zadužena 46,2 odsto – rekla je Vidovićeva.

Ona je ocijenila da je protekla godina u Srpskoj zbog pandemije bila vrlo teška, izazovna i nepredvidiva, ali da je jako uspješno završena s obzirom na to da je budžet bio stabilan i likvidan, te je obezbijeđeno je funkcionisanje zdravstvenog sistema i liječenje ljudi od virusa.

Vidovićeva je rekla i da se sprovođenjem brojnih i korisnih mjera, te znatnim ulaganjima u saradnji sa privrednicima i socijalnim partnerima, uspjelo kada je riječ o pomoći privredi i održavanju postojećeg broja radnih mjesta.

(Srna)

Oznake: Zora Vidović