Biznis 27.05.2021.

VIDOVIĆ: Poslodavci nemaju više nikakvu mogućnost da zadrže sredstva za povećanje plata

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske se i u ovoj teškoj situaciji, kad pandemija još traje, odlučila na jedan hrabar korak, da izvrši povećanje plata određenim budžetskim korisnicima, izjavila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović, gostujući u Srpskoj danas RTRS-a.

Vidovićeva je podsjetila da će plate u zdravstvu biti povećane za šest, a ostalim radnicima u policiji, pravosuđu (bez sudija i tužilaca), prosvjeti i kulturi Srpskoj pet odsto, prenosi RTRS.

– Za to je potrebno iz budžeta do kraja ove godine izdvojiti 30,4 miliona KM – precizirala je Vidovićeva.

Što se tiče privatnih poslodavaca, ministarka finansija je objasnila da je 2018. godine izmjenjena formula o izračunu plata zahvaljujući čemu poslodavci nemaju više nikakvu mogućnost da zadrže za sebe taj dio, već je sistem obračuna takav da to mora ući u platu radnika.

– To se odmah može vidjeti i u Poreskoj upravi, i kod obračuna, i tako dalje. Ovo se sad jednostavno mora, nije više dobra volja ikoga. Mi iz budžeta na ovaj način pokušavamo podstaknuti poslodavce da i oni iz svojih sredstava povećaju plate radnika. Dobili smo takva obećanja kada smo razgovarali sa poslodavcima – rekla je Vidovićeva.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. maja set zakona o povećanju plata. Plate su povećane zdravstvu, policiji, radnicima u pravosuđu, bez sudija i tužioca, prosvjeti i kulturi.

(SB)

Oznake: Zora Vidović