Magazin 09.12.2020.

Vidović: Prihodom od prodatih karata pomoći ćemo humanitarnu akciju

ČITANJE: 2 minute

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zlatan Vidović izrazio je zadovoljstvo što će ova ustanova kulture učestvovati u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, te će prihod od prodatih karata za predstavu “Derviš i smrt” uplatiti za ovu akciju.

Vidović, koji igra glavnu ulogu u ovoj predstavi, naveo je da je Uprava nacionalnog teatra, s ciljem obezbjeđivanja finansijske podrške za realizaciju projekta osnivanja prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, odlučila da cjelokupan prihod od prodatih ulaznica za predstavu “Derviš i smrt”, koja će biti izvedena u subotu 26. decembra, uplati na račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima”.

“Veoma je važno da svi uvidimo značaj ove akcije i doprinesemo njenoj realizaciji tako što ćemo pozvati humanitarni broj 1411 ili uplatiti novčanu pomoć na žiro račun”, rekao je Vidović Srni.

On je izrazio nadu da će se što više građana odazvati ovoj akciji i tako na jedinstven način pomoći svim prijevremeno rođenim bebama.

Cilj osnivanja banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj jeste da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, obezbijedi donirano humano mlijeko, koje, osim hranjive vrijednosti, ima i važnu ulogu da bebe štiti od bolesti.

Majke prijevremeno rođenih beba najčešće ne mogu da izdvoje dovoljno mlijeka za svoje dijete, pa su donacije humanog mlijeka od izuzetnog značaja za bebin život i razvoj.

Prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” realizuje se, tradicionalno, pod visokom pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

S obzirom na to da zbog aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj neće biti moguće održati donatorsko veče u formi velikog okupljanja u Banskom dvoru u Banjaluci, ove godine će tim povodom biti organizovan prikladan televizijski program.

Televizijska emisija, kao centralni događaj humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, biće emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, kao i na Alternativnoj televiziji 27. decembra u večernjem terminu.

U okviru akcije od 1. do 31. decembra biće aktivan i “M:tel” humanitarni broj 1411, koji će omogućiti građanima da pozivom na taj broj doniraju jednu KM i tako daju doprinos formiranju banke humanog mlijeka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

(Srna)