Biznis 24.05.2022.

VIDOVIĆ: Smanjenjem poreza u Srpskoj, prema radnicima usmjereno 50 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je ova vlada na početku godine znatno smanjila opterećenje na plate, onako kako nijedna do sada nije u jednom potezu.

Odgovarajući danas na pitanje novinara na Sokocu kako smanjiti opterećenja na plate i kako to sprovesti u poslovnoj zajednici, ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske smanjila poreze i doprinose i da u regiji ova vlada ima najmanje opterećenje na platu.

“Mi smo samo smanjenjem poreza uputili 50 miliona KM prema svim radnicima u Republici Srpskoj u realnom sektoru, znači da se to njima poveća plata, a drugo, poslodavce smo oslobodili plaćanja 80 miliona KM prema fondu zdravstva”, izjavila je Vidovićeva.

Ona je dodala da se ta sredstva u budžetu refundiraju Fondu zdravstvenog osiguranja i ta sredstva se dostavljaju.

Prema njenim riječima, to je bilo značajno rasterećenje, dok se svakodnevno prave analize i radi se na tome da opterećenje bude što manje.

“Radimo na tome da privrednici u Srpskoj imaju dobar poslovni ambijent i da mogu konkurisati kako u Republici Srpskoj i u okruženju tako i u Zapadnoj Evropi”, istakla je Vidovićeva.

Ona je pohvalila sve izvoznike u Srpskoj, jer je prošle godine izvoz bio izuzetno dobar.

“Mi smo u jednom momentu imali pokrivenost uvoza izvozom 92 odsto, što Republika Srpska nikada nije imala. Sada je 88 odsto, što je isto zaista visok procenat”, naglasila je Vidovićeva.

Ona je napomenula da se mora pomoći i tim privrednicima da izdrže konkurenciju na evropskom tržištu i da i dalje nastave da izvoze svoje proizvode.

Vidovićeva je podsjetila da je rebalans budžeta Republike Srpske urađen za 350 miliona, što znači da prema stanovništvu ide 169 miliona, prema privredi se povećavaju razne subvencije još za 40 miliona do kraja godine, pored onog što je planirano.

Ona je navela da je nešto sredstava izdvojeno za investicije, te da je izdvojeno 50 miliona KM za jednokratne naknade za najugroženije stanovništvo do kraja godine.

(Srna/SB)

Oznake: Zora Vidović