Biznis 25.09.2021.

Vidovićeva očekuje usvajanje Prijedloga rebalansa budžeta za ovu godinu

ČITANJE: 2 minute

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović očekuje da Narodna skupština na predstojećoj sjednici usvoji prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, čiji je okvir četiri milijarde i 16 miliona KM, što je u odnosu na planirani povećanje za 221 milion KM, odnosno 5,8 odsto.

Vidovićeva je izjavila Srni da su prihodi u budžetu veći za 236 miliona KM, a da neki ljudi plasiraju dezinformacije u medijima da je to zato što je Međunarodni monetarni fond dao 200 miliona KM i zato što se Republika Srpska zadužila.

Prema njenim riječima, rast prihoda nema veze sa zaduženjem niti sa sredstvima MMF-a već se radi o isključivom rastu poreskih direktnih i indirektnih prihoda u ovoj godini.

– U rebalansu budžeta nismo predvidjeli rast materijalnih troškova jer je sasvim zanemariv. Predvidjeli smo rast investicionih ulaganja, jer su sve opštine u Republici Srpskoj već podnijele zahtjeve za finansiranje određenih projekata i mi ćemo iz budžeta raspodijeliti 20 miliona KM opštinama – istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je navela da postoje i određena investiciona ulaganja u zdravstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ona je istakla da su povećana izdvajanja za socijalnu zaštitu u svim sferama, povećana plata određenim budžetskim korisnicima i radnicima u sudovima koji nisu tužioci i sudije.

Vidovićeva je ukazala i na povećanje penzija koje je vanredno bilo od avgusta u iznosu od 11 miliona KM, kao i na izdvajanja za penzionere pred Vaskrs u vidu jednokratne naknade koja je iznosila 19,8 miliona KM.

Ona je navela da se predloženim rebalansom ova izdvajanja mogu poravnati, te da se smanji zaduženje Republike Srpske sa projektovanih 850 miliona KM na 600 miliona KM.

– Ovim ćemo smanjiti i deficit budžeta Republike Srpske koji smo planirali da bude 320 miliona KM, a on će biti oko 100 miliona KM na kraju ove godine – zaključila je Vidovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće u utorak, 28.septembra Prijedolog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2021.godinu.

(Srna/A.M.)

Oznake: Zora Vidović