Politika 10.11.2015.

Vigemark jedno, Dodik drugo: Ne vidim napredak na reformskom putu BiH

ČITANJE: 1 minuta
milorad-dodik
Predsjednik Srpske Milorad Dodik ne vidi napredak BiH na reformskom putu, kako to zaključuje Evropska komisija u svom izvještaju.

Dodik je ustvrdio da Evropa, koristeći evropski put BiH, želi da je modelira na način koji njoj odgovara.

I dok je Evropska komisija zaključila da se BiH vratila na evropski put, posebno kroz usvajanje reformske agende, Dodik navodi da se ta ocjena i može mjeriti samo po usvajanju tih mjera.

Ne vidi, kaže, napredak, a žali što se BiH ne dozvoljavaju aktivnosti u monetarnoj sferi dok u Evropi, kako navodi, štampaju novac za pokretanje privrede.

“Kada uzmete i pogledate tu famozno nazvanu priču – agenda, vidjećete da su Ekonomskoj politici RS za ovu godinu gotovo sve te bile mjere navedene. Ali ostaje niz mnogih drugih mjera koje se nisu poduzele zato što neko iz međunarodne zajednice, a tu participa i Evropa, nije želio da se to desi, kao što je sfera monetrane politike”, tvrdi Dodik navodeći da se BiH onemogućava bilo kakvo pokretanje monetarnih aktivnosti.

Tražiti u BiH da se samo smanjuju porezi i oslobađa tržište za uvoz, govori, naveo je, koliko je međunarodna zajednica fer prema BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar-Vigemark istakao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da se BiH vratila na pravi put u kontekstu evropskih integracija i reformi, prije svega socijalnih i ekonomskih, koje su ključne za BiH.

Dodao je da je jasno da je u slučaju BiH ostvaren jasan napredak o određenim pitanjima, imajući u vidu da izvještaj o BiH obuhvata razdoblje od avgusta 2014. do avgusta 2015. godine.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik