Magazin 14.02.2016.

Virak liječi sve ženske bolesti

ČITANJE: 3 minute
virak
Žene koje imaju razne ginekološke probleme sigurno su čule za svemogući virak. Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i obilje vitamina C.

Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najefikasnijih biljaka za ovu vrstu tegoba.

Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.

Idealna biljka za trudnice

Jedan od težih problema koji muči žene jeste nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Virak može da pomogne i kod slabe materice te može da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka od osam do deset dana nakon porođaja.

Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pomaže kod PMS-a i menopauze

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normalizuju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lijek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom efikasni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite kao vaginalete.

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

S obzirom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka agrimonin zaustavlja rak dojke.

Takođe pomaže kod krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male djece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.

Čaj od virka: Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji od pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dvije šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje: U litru vode kuvajte od 30 do 50 grama osušene biljke bez korijena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crijevnih problema.

Kupka: 200 grama suvog ili svježeg virka prokuvajte u tri litra vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite od 10 do 20 minuta prije spavanja.

Napomena: Osobe koje imaju problema sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

(Press)