Biznis 02.02.2016.

Više aktivnih preduzetnika u Banjaluci, najviše u ugostiteljstvu

ČITANJE: 2 minute
kafici
Na području Banjaluke na kraju prošle godine bilo je 4.069 aktivnih samostalnih preduzetnika, što je za 218 više nego 2014. godine, podaci su Odjeljenja za privredu banjalučke gradske uprave.

Prošle godine zatvoreno je 618 radnji, a 2014. godine odjavljena su 1.242 samostalna preduzetnika.

U banjalučkoj gradskoj upravi je rečeno da je prošle godine najviše odobrenja za registraciju izdato za ugostiteljske djelatnosti.

Na području grada Banjaluka prošle godine bilo je 836 prijavljenih samostalnih preduzetnika, a 2014. godine 829.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović rekao je da ekonomska i socijalna klima nisu povoljne za rad privrednih subjekata, ali da je poslovna klima u Banjaluci puno bolja nego u okolnim opštinama.

– Ovih dana u pripremi je i sastanak Savjeta za privredu na nivou grada, na kojem će biti riječi o tome šta se može promijeniti, a što je u nadležnosti grada, da bi se poboljšali uslovi poslovanja- naveo je Marjanović.

Ističući da gradska uprava ne može mnogo toga da uradi kada je riječ o poboljšanju poslovne klime, Marjanović je istakao da se mnogo više očekuje od Vlade Srpske.

– Naš zahtjev je i da samostalne preduzetnike kontroliše inspekcija na nivou opštine, a ne da budemo i u nadležnosti republičke inspekcije, koja bi trebalo da se bavi većim preduzećima- navodi Marjanović.

Kada je riječ o trgovačkim radnjama, Marjanović navodi da je smanjen broj zatvorenih radnji u prošloj godini, te da vjeruje da je to zbog toga što je smanjen uticaj velikih tržnih centara koji prave nelojalnu konkurenciju malim radnjama.

– Radnje koje tu konkurenciju nisu mogle da izdrže su zatvorene, te su ostale jače radnje kojima se građani uglavnom vraćaju zbog ponude voća i povrća, koja je u njima kvalitetnija- rekao je Marjanović.

(Agencije)