VIŠE OD 130 IZLAGAČA IZ 11 DRŽAVA: Otvoreni sajmovi “Grames” i “Demi”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je danas u Banjaluci 23. Međunarodni sajam građevinarstva “Grames 2019” i Sajam elektro-mašinske industrije i inovacije “Demi 2019” i poručio da su privrednici stub budućnosti Srpske.

“Ono što radi realni sektor je temelj svake države i svakog društva. Privrednike vidim kao partnere u razvoju Srpske i treba da radimo zajedno i nađemo najbolja rješenja koja će biti dobra za vas i ljude koje zapošljavate i kojima obezbjeđujete egzistenciju”, rekao je Višković u obraćanju na svečanoj seremoniji otvaranja sajma.

On je dodao da će Vlada biti servis i podrška privrednicima kroz kreiranje privrednog ambijenta i zakonskih rješenja.

“Ona će omogućiti da se još više i brže razvijate i omogućite vašim zaposlenima veće plate i primanja, da sačuvate postojeća i otvorite nova radna mjesta, a time i da zadržimo naše građane da oni i njihove porodice ostanu da žive na ovim prostorima”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada akcenat stavlja na realni sektor i pomoć privredi.

“Srpska pored političke treba da ima i ekonomsku stabilnost. To nam garantuje da ćemo preživjeti sve nasrtaje na Republiku Srpsku. Naš zajednički cilj je jaka i ekonomski stabilna Srpska”, istakao je Višković.

On je rekao novinarima da veliki broj izlagača i činjenica da su se na sajam vratile neke kompanije koje se prethodnih godina nisu pojavljivale šalju poruku da Srpska pravi poželjan poslovni ambijent.

“Vlada je tu da pomogne privredi, razumijem njihove zahtjeve, ali moramo raditi zajedno na kreiranju rješenja. Poslovnim asocijacijama i privrednicima su otvorena vrata da dođu da razgovaramo, dogovaramo i napravimo najbolja zakonska rješenja”, poručio je Višković.

Predsjednik Vlade je rekao da je konačni zajednički cilj smanjenje opterećenja privredi, ali da se ne bih do kraja saglasio da Srpska ima najveća opterećenja.

“Treba da smanjimo opterećenja, ali treba i da riješimo problem sive zone. Da bismo to riješili, očekujem najveću pomoć od privrednih subjekata i privredne zajednice jer oni najbolje znaju šta država treba da uradi. Predložio sam im da formiramo zajedničke timove koji će kreirati zakonska rješenja da bismo smanjili sivu zonu. Nećemo je eliminisati u potpunosti, ali bih bio presrećan da je smanjimo za 50 odsto”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ne može biti značajnijeg smanjenja opterećenja za realni sektor sve dok ne budu pronađeni alternativni izvori iz kojih će biti povećavana prihodovna strana u budžetu, što je uslov da bi i na rashodovnoj strani mogli davati olakšice.

“Matematika je jasna i nije pitanje da li neko to želi ili ne želi. Ne želim da dovedem u pitanje isplatu penzija, plata ili socijalnih davanja. Onog momenta kada obezbijedimo realne izvore za povećanje prihoda u budžetu onda ćemo dogovoriti rasterećenja koja oni očekuju. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati određena zakonska rješenja”, kaže Višković.

On je istakao da je sve što Vlada radi kroz akcione planove i izmjene zakonskih rješenja na tom putu.

“Značajnije stvari se mogu desiti kada Vlada i poslovna zajednica iskreiraju zakone koje će poštovati i jedni i drugi. Tom dogovoru se nadam i bio bih realan kada kažem da od 1. januara iduće godine imamo zakonska rješenja koja će našu sivu zonu svesti na realno podnošljivu. Siva zona postoji i u svim zemljama Evropske unije samo su njeni procenti znatno manji nego u BiH”, rekao je Višković.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević istakao je da mu je zadovoljstvo da je na sajmu predstavljeno mnogo inovativnih rješenja i programa.

“Ministarstvo će podržati svako ulaganje u nove tehnologije i na taj način olakšati poslovanje privrednicima. Građevinarstvo ostvaruje ekspanziju kroz brojne projekte u Srpskoj i pomaže njenom i razvoju privrede”, naglasio je Petričević.

Pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Dragan Jevtić naglasio je da su za ovu godinu planirali izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora.

“Planiramo izvršiti pojednostavljivanje procedura, a naročito prilikom dobijanja dokumentacije koja je potrebna za izgradnju”, istakao je Jevtić.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da se nalaze u kampanji “Banjaluka se gradi” i svaki dan otvaraju neki infrastrukturni projekat koji je usko vezan za građevinarstvo.

“Mi ove godine direktno finansiramo projekte u vrijednosti od oko 40 miliona KM, a imamo rekordnu godinu i kada je riječ o visokogradnji. Mi stvaramo pozitivan ambijent, ali je najveći problem da nađemo dovoljan broj izvođača radova koji mogu da isprate ovaj tempo”, istakao je Amidžić.

Predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića Rajko Dukić ocijenio je da privreda Srpske iz godine u godinu napreduje i da mjere Vlade koje su trenutno u primjeni i koje su planirane idu ka tome da podrže realni sektor.

“Bez proizvodnje dobara ovdje nema opstanka. Očekujem da će biti napravljeni pomaci u rasterećenju privrede čime će biti stvorene mogućnosti da privrednici više ulažu u nove tehnologije, proizvodnju, zapošljavanje i školovanje kadra, a tada će i budžet dobiti više. Vrlo brzo treba napraviti reforme u oblasti obrazovanja jer nemamo radne snage, ona nam odlazi u inostranstvo iako imamo i dobre plate. Neophodno je smanjiti i obim sive ekonomije”, kaže Dukić.

Predsjednik uprave “Banjalučkog velesajma” Dobrica Žugić rekao je da su na sajmove stiglo više od 130 izlagača iz 11 država.

“Najviše ih je iz regiona, Evrope, ali ima ih i iz daleke Kine. Predstavljeno je mnogo noviteta, ove godine je lajt motiv sajma ekologija, odnosno ekološki odobreni proizvodi, očuvanje energije i slične teme”, kaže Žugić.

Sajam će biti otvoren svaki radni dan od 10.00 do 19.00 časova, a u subotu do 16.00 časova.

(Srna)

 

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

OPASNA RASKRSNICA Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali Banjaluka – Prijedor. Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po

Uskoro prva 4DX™ kino dvorana u zemlji u banjalučkom CineStaru

Građani Banjaluke i okoline već krajem ovog marta će moći uživati u jedinstvenom kino doživljaju s pet zvjezdica u multipleksu CineStar, koji se otvara u trgovačkom centru Delta Planet, a koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja gledanje filmova dovodi na potpuno novi nivo. Ovo najmodernije kino u zemlji imaće ukupno šest dvorana, a uz