Biznis 02.09.2015.

Više od 225.000 ajfona i ajpeda zaraženo novim virusom

ČITANJE: 1 minuta
iphone

Više od 225.000 Eplovih telefona “ajfon” i tableta “ajped” hakerisano je novom porodicom informatičkih virusa “KeyRaider”.

“Smatramo da je to dosad najveća krađa naloga na Eplu izazvana određenim virusom”, objavila je američka firma za informatičku bezbjednost Palo Alto Netvorks na svom veb sajtu, gdje rezimira rezultate istrage obavljene zajedno sa grupom amatera Vajp tek (Weip Teć, WT), koja okuplja fanove Epla u Kini.

Istraživanje je pokazalo da su virusom bili pogođeni korisnici iz ukupno 18 zemalja, među kojima je Kina, ali i Francuska, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Kanada, Njemačka, Australija, Izrael, Italija, Španija, Singapur i Južna Koreja, prenosi portal francetvinfo.fr.

Virus funkcioniše tako što upada u komunikaciju “ajfona” i “ajpeda” s “ajTjunsom”, muzičkom veb prodavnicom Epla, i tako hakeri dolaze u posjed, između ostalog, naloga na Eplu, zajedno sa šifrom.

Neke žrtve tog virusa konstatovale su abnormalne kupovine, druge doživjele hakersku blokadu uređaja koji su potom od njih tražili otkup.

Iz Epla je saopšteno da su problemom bili pogođeni isključivo oni koji ne samo da su deblokirali svoje uređaje da bi omogućili korišćenje funkcija koje ne upotrebljava proizvođač, već su i preuzeli virus prustupajući nebezbjednim izvorima. Preduzete su sve merje da se zaštite pogođeni tim problemom, dodali su iz Epla.

(Agencije)