Vijesti 26.05.2016.

Više pažnje posvetiti bezbjednosti djece u saobraćaju

ČITANJE: 2 minute

On je podsjetio da je u prethodne četiri godine na putevima Srpske sedmoro djece stradalo kao putnici u vozilu, a petoro kao pješaci, te da se statistički gledano troje od četvoro djece vozi na nepravilan i nebezbjedan način.

“Mnogo škola u Srpskoj još nema obezbijeđen adekvatan pristup svojim objektima”, rekao je Radović novinarima pred početak obuke “Bezbjednost saobraćaja u zonama škola”, koja je organizovana danas u Banjaluci za predstavnike lokalnih zajednica iz cijele Srpske.

Radović je naglasio da je cilj radionica da se na adekvatan način u lokalnim zajednicama u Srpskoj obezbijedi prilaz školama, kao i cjelokupan put učenika od kuće do škole, ali i da se u školama mnogo više govori o saobraćajnim propisima i njihovom poštovanju.

Službenik u opštini Kotor Varoš Milenko Đurić rekao je da je od 12 školskih objekata na području opštine Kotor Varoš osam direktno naslonjeno na magistralni ili regionalni put, zbog čega se konstantno radi na obezbjeđenju puta učenika od kuće do škole i sigurnog boravka učenika u blizini školskih dvorišta i terena za fizičko vaspitanje.

On je naglasio da su obuke koje u prethodne četiri godine organizuju Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske za predstavnike jedinica lokalne samouprave o temi bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama veoma korisne.

Obuka je održana u okviru “Sistema obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave”, a učesnici su bili načelnici odjeljenja, te službenici u jedinicama lokalne samouprave Republike Srpske koji se bave poslovima saobraćaja, odnosno stambeno-komunalnim poslovima, kao i direktori osnovnih škola.

Predavači na obuci su bili profesori Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kao i predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

(MojKontakt)