Biznis 29.05.2019.

VIŠKOVIĆ: Forum dijaspore unaprediće saradnju, naročito u privredi

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je Forum dijaspore, koji će biti otvoren sutra u Banjaluci, prilika za unapređenje saradnje matice i dijaspore u brojnim oblastima, sa posebnim naglaskom na oblast privrede.

Višković je naglasio da je višestruk značaj organizovanja Drugog foruma dijaspore, posebno uvažavajući činjenicu da on okuplja eminentne ljude, predstavnike svih sfera društva, prije svega, privrednike, ljude sa naših prostora koji su uspješni preduzetnici u inostranstvu.

“Zaista očekujem da ćemo poslije ovog foruma, već u skorije vrijeme, imati konkretne rezlutate – na primjer da firme koje imaju naši ljudi u inostranstvu i domaće firme ostvare kontakte i dobru saradnju kako bi se na području Republike Srpske realizovala određena ulaganja”, istakao je premijer Srpske.

On je ocijenio da bi se na taj način, novim ulaganjima, povećala zaposlenost, a u krajnjoj liniji bruto domaći proizvod, što je jedan od ključnih prioriteta Vlade Republike Srpske.

Drugi forum dijaspore, koji će sutra biti otvoren u Banjaluci, trebalo bi da okupi 200 učesnika iz više od 30 zemalja, a razgovaraće se o temama od interesa za Republiku Srpsku i njenu dijasporu.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore trebalo bi da prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

(Srna)