Biznis 08.12.2021.

Višković: Investiciono-razvojna banka opravdala sve razloge svog postojanja

ČITANJE: 4 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Investiciono-razvojna banka /IRB/ opravdala sve razloge svog postojanja, da je potrebna Srpskoj i da se mora ojačati zarad nastavka podrške privredi.

Višković je u obraćanju povodom jubileja podsjetio da je IRB do sada uložio više od 2,8 milijardi KM u privredu, a posebno se istakao na planu stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova, što se pokazalo kao izuzetna ideja.

“Cilj je da IRB nastavi da radi što bolje u interesu Republike Srpske i njenih stanovnika”, rekao je Višković povodom obilježavanja 15 godina postojanja IRB-a.

Premijer Srpske je rekao da je IRB više od 600 miliona KM plasirao u hartije od vrijednosti ovdašnjih privrednih subjekata, te uputio više od pet miliona KM grant sredstava lokalnim zajednicama za njihove projekte.

On je podsjetio da je IRB pružio značajnu podršku privredi tokom pandemije virusa korona, dajući privrednicima koji su imali kredite u ovoj banci dodatne grejs periode i slično da lakše prebrode probleme.

“To je spasilo značajan broj naših privrednih subjekata, ali i radnih mjesta”, rekao je Višković i dodao da je zahvaljujući tom doprinosu u Srpskoj rekordna zaposlenost.

On je rekao da će biti razgovarano o novim projektima IRB u smislu pomoći privrednim subjektima koji treba da se bave posebnim djelatnostima za Srpsku, a gdje poslovne banke ne iskazuju interes za kreditnu podršku takvoj proizvodnji, poput namjenske industrije o čemu će biti razgovarano i sa predstavnicima Srbije.

Premijer Srpske je danas dobio zahvalnicu za doprinos radu IRB-a, te naglasio da ovu banku treba jačati jer Republika, nažalost, nema svoju monetarnu i fiskalnu samostalnost.

On je rekao da Vlada kao vlasnik IRB ima pravo da na zahtjev određenog privrednog subjekta odlučuje o pozajmicama, koje se suštinski vraćaju i prije rokova otplate.

“Mi ocjenjujemo da određenom privrednom subjektu i djelatnosti u datom momentu treba finansijska injekcija kako bi prevazišao probleme s ciljem dobrobiti za sve. Odnosno za taj subjekat, za Srpsku, nove investicije, očuvanje radnih mjesta i slično”, rekao je Višković.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je ova finasijska ustanova ostavila neizbrisiv trag u društveno-ekonomskom životu Republike Srpske, što je pokazano i u vremenu pandemije.

“Ostali smo oslonac privredi, stanovništvu i Republici Srpskoj”, istakao je Vrhovac.

On je dodao da IRB na tom planu opravdava svoju ulogu, te da su zajedno sa Vladom pomagali privredi i stanovništvu raznim mjerama, grejs periodima, moratorijumima na kredite i drugih olakšicama.

Vrhovac kaže da su postali prepoznatljivi po povoljnim stambenim kreditima za stanovništvo, kao i obilasku regionalnih centara Srpske u smislu lokalnog privrednog razvoja i pronalaženja adekvatnih rješenja za privredne i druge probleme.

On je, između ostalog, naglasio značaj ranijeg organizovanja investicione IRB-ove međunarodne konferencije “Invest Srpska” koja je bila odgovor na izazove u postpandemiji virusa.

“Plan je i da početkom naredne godine dobijemo investicioni profil Srpske”, rekao je Vrhovac i dodao da je cilj ove banke da i dalje doprinosi ključnim ekonomskim kretanjima u Srpskoj.

Ministar finansija Zora Vidović čestitala je jubilej IRB-u i zahvalila za kreditni doprinos privredi Republike Srpske.

“IRB je sve vrijeme radila da pomogne i unaprijedi biznis u Republici Srpskoj, ali i pomogne fizičkim licima i mladim bračnim parovima da obezbijede stambeni prostor. Svemu tome dajemo i davaćemo podršku iz Vlade s ciljem da uslovi na tom planu budu što povoljniji”, rekla je Vidovićeva koja je, takođe, dobila zahvalnicu za doprinos radu IRB-a.

Ona je dodala da je u planu prekompozicija IRB-a kako bi ova banka dobila veća ovlaštenja, značaj i poslove.

Vidovićeva je rekla da će Vlada pokušati i da iz drugih izvora obezbijedi znatna i povoljna sredstva koja će biti plasirana preko IRB.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević rekao je da IRB, plasmanom svojih proizvoda, radi s ciljem stvaranja što boljih uslova za poslovanje u Srpskoj, te da je njegov značaj veliki, pogotovo od izbijanja pandemije virusa.

“Kao Vlada smo, zajedno sa IRB, doprinijeli da privreda ostane vitalna i sposobna za dalji razvoj”, rekao je Petričević.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić rekao je da su poslodavci najveći korisnici kredita IRB, te je zahvalio toj banci za dugogodišnju saradnju.

“Osnivanje IRB bilo je najznačajnija podrška države poslodavcima i mnoga preduzeća su izrasla na kreditima te banke”, rekao je Trivić i dodao da IRB treba biti što snažniji.

Proslavi jubileja IRB-a u Banjaluci prisustvovali su brojni gosti.

(Srna/A.M.)

Oznake: IRB RS