Politika 27.03.2023.

Višković-Naim: Podrška reformi javnih preduzeća u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, u Banjaluci, sa Arijem Naimom, regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije, za Srednju i Јugoistočnu Evropu, Grupacija Svjetske banke.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji značajan prostor za saradnju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom kroz realizaciju različitih projekata, koji će, prvenstveno, doprinijeti daljem razvoju realnog sektora u Republici Srpskoj i BiH.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Srednju i Јugoistočnu Evropu Ari Naim upoznao je Viškovića sa aktivnostima IFC-a, te istakao da je ova međunarodna finansijska institucija, između ostalog, zainteresovana da pruži podršku reformi javnih preduzeća u Republici Srpskoj, podršku daljem razvoju malih i srednjih preduzeća, te da je spremna da investira u projekte iz oblasti obnovljivih energija, kao i u uspostavljanje ekoloških industrijskih parkova u Republici Srpskoj i BiH.

Višković je upoznao predstavnike Međunarodne finansijske korporacije sa prioritetima u radu Vlade Srpske, od kojih su najvažniji: dalji ekonomski i privredni razvoj, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, unapređenje zdravstvenog sistema, te pronatalitetna politika.

Istakao je da je za Vladu Republike Srpske najuspješnija saradnja sa Svjetskom bankom, u okviru koje je realizovano mnogo kvalitetnih projekata, navodeći kao primjer projekat podrške zapošljavanju.

Višković je ocijenio da je današnji sastanak bio dobar i konstruktivan, kao i da će predstavnici Vlade i Međunarodne finansijske korporacije, za Srednju i Јugoistočnu Evropu u narednom periodu nastaviti da rade na konkretizaciji saradnje.