Biznis 12.08.2020.

VIŠKOVIĆ O “KOSMOSU”: Vlada skinula hipoteku sa jednog objekta kako bi se pomoglo preduzeću

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je Vlada donijela odluku da skine hipoteku sa jednog objekta “Kosmosa”, koju drži Poreska uprava Republike Srpske, kako bi se pomoglo ovom preduzeću.

“Riječ je o neperspektivnoj imovini, starom objektu površine oko 4.000 kvadrata. Ukoliko dođe do prodaje te imovine, 50 odsto prihoda od prodaje ide Investiciono-razvojnoj banci, a 50 odsto na račun `Kosmosa`”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je istakao da bi “Kosmos” od dobijenih sredstava trebao da plati poreze i doprinose na plate radnike iz nekog prethodnog perioda.

“Ovdje nikako ne stoji teza da je to rasparčavanje `Kosmosa`. Naprosto, ocijenili smo da je to u ovom trenutku pomoć Vlade za opstanak ovog preduzeća i njegov dalji razvoj”, naveo je Višković.

On je podsjetio da se u kontinuitetu vode razgovori sa ozbiljnim ruskim kompanijama koje su zainteresovane da ulažu u “Kosmos”.

“Pandemija virusa korona nas je u tome usporila, ali mi ostajemo na tom fonu. Zbog toga je ova odluka Vlade o pomoći `Kosmosu` i privredi Republike Srpske”, poručio je Višković.

(Srna)