Politika 13.07.2020.

VIŠKOVIĆ: Pandemija imala negativan efekat na spoljnotrgovinsku razmjenu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković primio je danas, u svom kabinetu, u nastupnu posjetu ambasadorku Republike Češke u BiH Ivanu Hlavsovu.

Sagovornici su razgovarali o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i mjerama za zaštitu građana, s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona, kao i o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na privredu Republike Srpske.

Na sastanku je istaknuta neophodnost poštovanja propisanih mjera i preporuka kako bi se u što većoj mjeri uticalo na smanjenje broja oboljelih, očuvanje javnog zdravlja i zdravstvenog sistema.

Premijer Višković istakao je da je spoljnotrgovinska razmjena između Republike Srpske i Republike Češke, prije pojave pandemije korona virusa, bilježila konstantan rast, ali nažalost epidemija COVID 19 imala je negativan efekat na spoljnotrgovinsku razmjenu, kao i na privrednu i ekonomsku saradnju.

Dosadašnja saradnja između Republike Češke i Republike Srpske ocijenjena je dobrom i uspješnom, a iskustva na provođenju projekata u oblasti životnog okruženja i zdravstvenog sektora pružaju dobru osnovu da se sa ovim projektima nastavi, ali i da se pristupi realizaciji zajedničkih projekata i u drugim oblastima.

Ambasadorka Hlavsova poručila je da su češka preduzeća, iz IT sektora, iskazala zainteresovanost za saradnju sa domaćim preduzećima iz oblasti informacionih
tehnologija, te da je COVID 19 imao negativne efekte na ekonomiju i privredu, ali da postoji opredijeljenost čeških privrednika, posebno u trgovačkoj oblasti, za poslovanje u Republici Srpskoj.

Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska opredijeljena za evropske integracije, a da je Republika Češka spremna da na tom putu pruži stručnu podršku i pomoć Republici Srpskoj i FBiH.

Premijer Višković naglasio je da je Vlada Republike Srpske otvorena i da stoji na
raspolaganju svakoj dobroj poslovnoj inicijativi, te da je spremna podržati ulaganja investitora u Republiku Srpsku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izrazio je zahvalnost na donacijama Republike Češke za zdravstveni sistem Republike Srpske u pandemiji COVID 19
Premijer Višković poželio je ambasadorki Hlavsovoj dobrodošlicu i srećan rad u toku mandata.

(E.M/banjaluka.net)