Biznis 17.12.2020.

VIŠKOVIĆ: Predstavnici Svjetske banke upoznati sa odlukom Vlade o transformaciji ŽRS u holding

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je putem video-linka sa predstavnicima Svjetske banke o dosadašnjoj saradnji i implementaciji zajedničkih aktivnosti u vezi sa projektom restrukturisanja javnog preduzeća Željeznice Republike Srpske.

Višković je informisao predstavnike Svjetske banke da je Vlada Republike Srpske donijela Zaključak kojim daje saglasnost da Željeznice Republike Srpske, ubuduće, budu organizovane kao složeno preduzeće holding.

Predsjednik Vlade istakao je da je, u saradnji sa rukovodstvom javnog preduzeća Željeznice Republike Srpske, dogovoreno da je najpovoljniji oblik organizacije – holding.

Prednosti ovog modela su potpuno računovodstveno razdvajanje operacija od upravljača infrastrukture prema obavezama evropskog zakonodavstva, nemogućnost prelijevanja subvencija iz jednog u drugi organizacioni dio preduzeća, a sigurno će biti poželjniji i za buduće investitore, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Sagovornici su ocijenili da je uspješna realizacija restrukturisanja preduzeća Željeznice Republike Srpske, koja se sprovodi uz finansijsku i tehničku podršku Svjetske banke, od velike važnosti za Republiku Srpsku.

Sastanku je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović.

(Srna)