Magazin 30.12.2016.

Vizuelni umjetnik iz Banjaluke na Venecijanskom bijenalu

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučki vizuelni umjetnik Radenko Milak predstavljaće BiH na Venecijanskom bijenalu 2017. godine.

Radenko Milak će u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom realizovati umjetnički projekat ”Univerzitet katastrofe”. Organizator projekta izložbe za Venecijansko bijenale biće Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu biće umjetnička platforma koja će u cilju zajedničkog djelovanja okupiti različite umjetnike i kustose. Nakon Bijenala, projekat će biti nastavljen u Banjaluci.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske paviljon na Venecijanskom bijenalu organizuje uz podršku Vlade Republike Srpske koja će izdvojiti 150.000 KM i Savjeta ministara BiH koji će izdvojiti 180.000 maraka.

U Ministarstvu prosvjete i kulture ističu da je nakon nastupa Mladena Miljanovića na Venecijanskom bijenalu 2013. godine, izbor Radenka Milaka još jedna potvrda vrijednosti Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Umjetnički projekat “Univerzitet katastrofe” biće detaljno predstavljen na konferenciji za medije 10. februara 2017. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

(RTRS)