Biznis 18.03.2021.

VLADA DALA SAGLASNOST: Željeznice RS biće organizovane kao holding

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske se na današnjoj sjednici u Banjaluci upoznala sa informacijom o organizaciji Željeznica Republike Srpske i saglasila da ta firma bude organizovana kao holding sa zavisnim preduzećima za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe.

U informaciji je navedeno i da se radionice za opravku željezničkih vozila i vuča vozova nalaze u okviru zavisnog preduzeća za teretni saobraćaj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je donijela i rješenje o imenovanju radne grupe za unapređenje sistema za multilateralne kompenzacije, kroz koji je u prethodnih pet godina izmireno gotovo milijardu KM obaveza, uz izraženu podršku privrednika.

– Zadatak ove radne grupe jeste da analizira postojeći sistem za multilateralne kompenzacije i dosadašnja iskustva svih učesnika, istraži nove mogućnosti za unapređenje postojećeg sistema u skladu sa najboljim međunarodnim praksama, te predloži Vladi izmjene i dopune postojećeg sistema za multilateralne kompenzacije, radi unapređenja likvidnosti postojećih i potencijalnih učesnika u sistemu – navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila i informaciju o potrebi obezbjeđivanja finansijskih sredstava za završetak radova na Medicinskom fakultetu u Foči i zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da za to obezbijede 500.000 KM.

(Srna/SB)

Oznake: Željeznice RS