Biznis 14.08.2020.

VLADA PRODUŽILA KONCESIJU: “Elektrokrajina” ne odustaje od izgradnje MHE “Delibašino selo”

ČITANJE: 2 minute

Rukovodstvo „Elektrokrajine“ odlučilo je da gradi malu hidroelektranu (MHE) „Delibašino selo“ na rijeci Vrbas, na mjestu odakle je Banjaluka prije više od 120 godina dobila prvu struju.

Vlada RS je nedavno donijela odluku kojom je „Elektrokrajini“ produžila koncesiju za izgradnju MHE „Delibašino selo“ za period od 20 godina i očekuje se da ta odluka za pet dana stupi na snagu, piše Capital.ba.

U „Elektrokrajini“ za Capital kažu da su prošle godine pokrenuli aktivnosti za realizaciju projekta izgradnje MHE „Delibašino selo“ iz razloga što taj objekat ima svoju tehničku, ali i istorijsku vrijednost, kao jedna od prvih hidroelektrana na Balkanu, izgrađena 1899. godine. Znatno prije Zagreba koji je osvijetljen 1907. godine.

„Iako je objekat stare hidroelektrane „Delibašino selo“ proteklih decenija prilično devastiran i nalazi se u lošem stanju, utvrđeno je da se uz određena ulaganja može dovesti u funkcionalnu formu“, istakli su u „Elektrokrajini“.

Dodali su da je u toku prošle godine urađen elaborat opravdanosti investicije, nakon čega je zatražen produžetak koncesije koja je isticala.

„Narednih dana očekujemo potpisivanje aneksa ugovora o koncesiji. Nakon toga slijede dalji koraci u realizaciji ovog ekonomski opravdanog i finansijski isplativog projekta“, naglasili su u „Elektrokrajini“.

Dalji koraci podrazumjevaju pokretanje procedura za izradu projektne dokumentacije, urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole.

Prva sijalica u Banjaluci

Redovnicima trapističkog samostana “Marija Zvijezda” na područje Banjaluke došli su 1869. godine. Izgradili su manastir “Mariju Zvijezdu”, siranu, pivaru, radionice, štampariju… i donijeli prvu sijalicu, kakvu danas poznajemo, u Banjaluku.

Slavko Podgorelec, u serijalu „Medaljoni u vremenu“ Radija Republike Srpske, kazao je da je prva sijalica na ovom prostoru upaljena 27. marta 1899. u samostanu Trapisti.

“Već u novembru iste godine instalirane su prve turbine ili čigre na hidroelektranu na Vrbasu u Trapistima, pojačana je snaga i već tri godine kasnije struja je stigla do Banjalučke željezničke stanice“, ispričao je Podgorelec, objavile su Nezavisne novine ranije, a povodom 115 godina od prve električne sijalice.

(SB/banjaluka.net)