Magazin 02.07.2016.

Vlada RS gasi umjetnost: “Tačka” stavila tačku na “Ars Kozaru”

ČITANJE: 2 minute

Nakon gašenja festivala „Kratkofil“ i „Flaster“, kao i još uvijek neizvjesnog održavanja festivala animiranog filma, sada je već izvjesno da se neće održati ni Laboratorija umjetnosti u prirodi “Ars Kozara”.

U Udruženju “Tačka” iz Prijedora, koje je organizator ove manifestacije, kažu da su projekti koji su trajali osam godina i pionirski razvili nezavisnu umjetničku scenu RS i BiH u samo par mjeseci ugašeni.

– Uskoro se navršava godina dana od kako je realizovana osma „Ars Kozara“, za koju odobrena novčana sredstva u iznosu od 13.000 KM još nisu ulaćena na račun Likovnog udruženja “Tačka” iz Prijedora. Ne postoje naznake da će se uplata desiti ni do kraja tekuće godine – rekli su u Udruženju i dodali da “Ars Kozara” ove godine neće biti održana zbog dugovanja prema firmama i partnerima sa kojima je projekat zajednički implementiran.

tacka2

U Udruženju smatraju da su izgovori Ministarstva da se raspodjela sredstava iz 2015. godine realizuje “u skladu sa operativnim punjenjem budžeta” i da “nažalost, nije postignuta planirana dinamika isplate” floskule koje vrijeđaju intelekt i dostojanstvo svih radnika u kulturi.

– Da li se plate ministra i svih zaposlenih u nadležnim institucijama isplaćuju u skladu sa operativnim punjenjem budžeta i kako je moguće da se godinama dinamika takvih isplata ne mijenja, odnosno jako dobro je planirana, kao ni dinamika povećanja plata istih tih koji žele da pričaju o kulturnim politikama i strategijama sa svima nama čiji su višegodišnji rad uništili u samo par mjeseci – pitaju se članovi “Tačke”.

Nezavisna umjetnička scena RS i BiH, tvrde oni, nikada nije javno ustanovljena kao platforma ili inicijativa koja bi ravnopravno uticala na kulturne politike i strategije entiteta/države, ali je evidentno da je u proteklih desetak godina ostvarila ogromne rezultate u cilju mapiranja i razmjene lokalne savremene umjetničke produkcije sa regionom i svijetom.

tacka3

– Ovo sve očigledno nije dovoljno jer ne predstavlja na pravi način vitalne nacionalne interese, ne garantuje Ustavom zagarantovanu konsitutivnost kulture jednog entiteta ili drugog. Ili je nešto mnogo kompleksnije, što mi radnici u kulturi nismo razumjeli već smo samo radili ono što najbolje znamo, a to je građenje identiteta ove ruinirane male države – kažu u Udruženju.

Stav Ministarstva prosvjete i kulture u RS o problemima Udruženja “Tačka” i “Ars Kozare” nismo uspjeli da dobijemo.

tacka4

 Pozivaju ministra na odgovornost

U Udruženju “Tačka” navode da je trenutni ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević “najdesenzibilisanija i najneadekvatnija osoba za rukovođenje oim resorom do sad i da je doveo savremenu umjetnost RS u najlošije stanje u proteklih 10 godina”.

– Ovom prilikom ga javno pozivamo na odgovornost i hitno riješavanje katastrofalnog stanja u kome se već mjesecima nalazi savremena umjetnost RS – kažu u Udruženju.

(blic.rs)