Biznis 30.05.2019.

VLADA RS: Uređuje se kupovina preko interneta

ČITANJE: 2 minute

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je danas, nakon sjednice Vlade RS, a govoreći o izmjenama Zakona o bankama RS po hitnom postupku, da se one rade na zahtjev Udruženja banaka RS, a koji su smatrali da je izloženost banaka prema povezanim pravnim lica od pet odsto, dosta rigorozna.

“To je sprečavalo banke da budu više izložene i da plasiraju više kredita. Umjesto pet odsto, dozvoljavamo sada 15 odsto, a banke će dalje cijeniti ko je taj klijent kojem mogu dati kredit i smatramo da banke time neće biti ugrožene,” kazala je Vidović.

Ona je kazala i da je Vlada RS danas prihvatila donaciju Srbije od devet miliona i 300.000 evra, te je svaka opština u RS dobila određen projekat vrijednosti od 50.000 do 500.000 evra, u zavisnosti od vrste projekta.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić je kazala da su usvojene i investicije za 46 škola u RS, oko 9,5 miliona KM.

Govoreći o planiranoj reformi obrazovanja, kazala je da se očekuje skoro formiranje stručnih timova, da bi se zajednički iskoračilo u razvoju obrazovanja RS.

Ministarka trgovine i turizma RS Dragica Kovač je govorila o Nacrtu Zakonu o trgovini RS gdje su uvrštene novine u oblastima koje do sada nisu bile normirane, kao što je detaljno uređivanje prodaje na internetu i drugim oblicima „prodaje na daljinu“.

“Zbog dosadašnjih nepreciznih zakonskih rješenja, dešavale su se devijacije i zloupotrebe,” kazala je Kovač.

Definisana je preciznije i prodaja s popustima, akcijske prodaje, sniženja i drugo, a uvedena je i zabrana prodaje duvana i duvanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, a koja je do sada važila samo za prodaju alkoholnih pića.

Ministarka finansija komentarisala je danas i pismo koje su prije oko 20 dana dobili od Centralne banke BiH (CBBiH) u vezi sa registrom računa fizičkih lica, te objasnila da je u Narodnoj skupštini RS tada već bio u proceduri Zakon o platnom prometu RS.

U RS objašnjavaju da je CBBiH objavila odluku koja je pokušaj kontrole platnog prometa na cijeloj teritoriji BiH, a bez saglasnosti RS, što je u RS ocijenjeno kao „miješanje u nadležnost“.

“Centralna banka BiH donijela je odluku da vrši kontrolu platnog prometa u entitetima, a to je u nadležnosti entiteta, dok se CBBiH isključivo bavi monetarnom politikom. Sve drugo je protiv Ustava i Zakona o Centralnoj banci. Nemamo namjeru da poštujemo te odluke jer nisu u skladu sa ustavom ni zakonom. Našim finansijskim institucijama ćemo uputiti dopis da isključivo moraju poštovati zakon u RS jer je i nadležnost za platni promet na RS,” kazala je Vidović.

(Mondo)