Biznis 10.06.2021.

VLADA SRPSKE: Odobrena izgradnja petlje na auto-putu za Aerodrom Banjaluka

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske donijela je danas na sjednici u Banjaluci Odluku kojom se ovlašćuje Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” Banjaluka da u svojstvu investitora realizuje kapitalnu investiciju pod nazivom “Izgradnja petlje na autu – putu E-661, Gradiška – Banjaluka za Aerodrom Banjaluka”.

“Izgradnjom petlje omogućila bi se brža i bolja povezanost aerodroma i Grada Banjaluka, ali i sa ostalim gradovima u regionu”, pojašnjeno je u saopštenju nakon današnje sjednice.

Takođe, Vlada RS utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, po hitnom postupku.

“Razlozi za donošenje ovog zakona jesu realizacija Projekta izgradnje autoputa na relaciji Banjaluka – Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, kojim bi se riješila saobraćajna povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Republike Srpske”, pojašnjeno je u saopštenju Vlade RS.

Kako se dodaje, ovim zakonom uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i sprovođenja posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za izgradnju auto-puta.

Istovremeno, Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 538.406,01 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 145 radnika iz 25 preduzeća koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

Vlada RS utvrdila je danas, na 125. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, kao i Informaciju o realizaciji Strategije zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020. godina za period 2019-2020. godina.

(SB)