Biznis 01.04.2021.

VLADA SRPSKE: Pokazano opredjeljenje da se pomogne privrednicima

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske je usvajanjem uredbe o dodjeli sredstava ugostiteljima, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje gubitka zbog posljedica pandemije pokazala opredijeljenost da pomogne privrednicima, rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

Blagojević je istakao da je Privredna komora Srpske pozdravila odluku Vlade Srpske da usvoji uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona za period oktobar-decembar 2020. godine.

– Na ovaj način, Vlada je prihvatila još jednu inicijativu Komore, te pokazala opredijeljenost da pomogne privrednicima u prevazilaženju problema prouzrokovanih pandemijom virusa korona – rekao je Blagojević.

On je naveo da će privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane uredbom, biti uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period oktobar-decembar.

Blagojević je podsjetio da je Privredna komora Srpske uputila 3. marta inicijativu Ministarstvu trgovine i turizma Srpske u vezi sa izmjenama i dopunama uredbe o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona.

– Komora je predložila da se produži trajanje uredbe do kraja 2020. godine, što je i učinjeno – rekao je Blagojević.

On je naveo da se ovim privrednim subjektima, obuhvaćenim uredbom, omogućava da zadrže postojeći nivo zaposlenih i izmire obaveze po osnovu poreza i doprinosa do kraja 2020. godine, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je upravo u posljednjim mjesecima prošle godine /oktobar, novembar i decembar/ zabilježen dodatni pad dolazaka i noćenja gostiju.

– Na taj način dodatno je otežano poslovanje ugostiteljskih objekata za pružanje smještaja i turističkih agencija – rekao je Blagojević.

Vlada Republike Srpske donijela je danas uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona za period oktobar-decembar 2020. godine.

(Srna/SB)