Vlada Srpske u rekonstrukciju bolnice uložila blizu 900.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Vlada Srpske uložila gotovo 900.000 KM u rekonstrukciju bolnice u Trebinju dodavši da su to prva ulaganja u obnovu ove zdravstvene ustanove u posljednjih više od pet decenija, od kada je počela sa radom. Golićeva je tokom današnje posjete trebinjskoj bolnici, čija je rekonstrukcija u toku, navela su ova ulaganja poklon Vlade Srpske gradu Trebinju.

Ona je istakla da nakon rekonstrukcije krova i fasade i postavljanja novih otvora u prvoj fazi, slijedi druga faza koja podrazumijeva novi način grijanja ovog objekta.

“Druga faza je instalisanje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grejanja, za koje je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi 50 odsto bespovratnih sredstava, a ostatak novca izdvojiće grad Trebinje”, navela je Golićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo iznijelo projekat energetske efikasnosti za cijelu BiH u ukupnom iznosu od 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, ali pod uslovom da po pola iznosa ide u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, odnosno da ne bude dosadašnji odnos 40 prema 60 u korist FBiH.

“Taj novac će se sa kofinansiranjem lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske trošiti isključivo za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo školskih i zdravstvenih”, rekla je Golićeva.

Rekonstrukcija bolnice Trebinje počela je 1. juna, a završetak radova planiran je u martu naredne godine, u koje će u okviru dvije faze biti uloženo ukupno 1.400.000 KM.

Direktor bolnice Trebinje Vaso Mijanović zahvalio je Vladi Srpske i Gradu Trebinju za izdvojena sredstva te podsjetio da su radovi u vezi sa projektom energetske efikasnosti počeli 1. juna i da će prva faza biti završena u decembru, a druga u martu naredne godine.

“Vlada Srpske je prepoznala značaj ulaganja u zdravstvo” naveo je Mijanović i podsjetio da prva faza u vrijednosti od 800.000 KM obuhvata izgradnju krova, otvora i obnavljanje fasade.

On je istakao da će u drugoj fazi, koja će koštati oko 600.000 KM, kompletna bolnica dobiti sistem grijanja i hlađenja i mašinske instalacije i solarne panele za grijanje vode.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je gradska vlast, kao odgovorna uprava, uspostavila snažan kontakt sa Vladom Srpske sa kojom će zajednički realizovati nekoliko projekata, poput rekonstrukcije zgrade trebinjske bolnice.

“Dobrom komunikacijom i saradnjom sa Vladom Srpske mnoge stvari u lokalnim zajednicama se mogu unaprijediti”, naveo je Petrović.

On je podsjetio da je grad Trebinje kandidovao i izgranju reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina.

“Posredstvom nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine definisane su potrebe i potezi kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada. Želimo da Trebinje bude čisto, a ne zapušteno, neosvijetljeno i prljavo, kao prethodnih godina”, rekao je Petrović.

On je dodao da je projektna dokumentacija dostavljena resornom minstarstvu da se razmotri finansijska konstrukcija, kako bi to pitanje bilo trajno riješeno.

“Ima još stvari koje treba riješiti, kao što je gradnja ekoloških dvorišta za selekciju otpada, edukacija djece i stanovništa o ovom pitanju. Ministarstvo će da pomogne i nabavku dodatne opreme i vozila za odvoz smeća, što ćemo zatražiti i posredstvom komunalnog preduzeća”, rekao je Petrović.

On je naglasio da će na taj način i takvom komunikacijom sa nadležnim institucijama Republike Srpske Trebinje biti čistije, bolje i privlačnije mjesto za življenje, što je interes svake vlasti.

Golićeva je prije posjete bolnici razgovarala sa rukovodstvom Grada Trebinja, a prisustvovala je i potpisivanju ugovora za projekat “Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trebinju”.

Vrijednost ugovora je 1.665.773 evra, od čega je milion evra grant.

Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a ostatak su kreditna sredstva Evropske investicione banke (EIB).

(Srna)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo