Vijesti 11.03.2016.

Vlada ustala u odbranu “Pošta Srpske”

ČITANJE: 2 minute
vlada
Vlada Republike Srpske zadužila je sva ministarstva da svojim resorno nadležnim preduzećima, ustanovama ili fondovima sugerišu da svoje račune nastave da prenose preko „Pošta Srpske“, kao jedinog javnog poštanskog operatera Republike Srpske.

 Vlada Republike Srpske razmatrala je na posljednjoj sjednici informaciju o Odluci Ustavnog suda BiH, koji je odlučujući po apelaciji komunalnog preduzeća „Budućnost“ Laktaši donio Odluku kojom se ukida presuda Vrhovnog suda Republike Srpske, a koja može izazvati ozbiljne posledice po „Pošte Srpske“ i ugroziti poslovanje.

Naime, Vrhovni sud Republike Srpske ranije je donio presudu, kojom se ukazuje da se po Zakonu o poštanskim uslugama Republike Srpske račun za režije smatra pismonosnom pošiljkom, koju može da prenosi samo Pošta, kao javni poštanski operater, što između ostalog Ustavni sud svojom odlukom ukida. Ovom odlukom ukidaju se rezervisane poštanske usluge. Na ovaj način se osporava pravo poštanskog operatora da se bavi svojom osnovnom djelatnošću, te je dovedena u pitanje primjena zakonske regulative iz ove oblasti na području Republike Srpske.

– Ne upuštajući se u komentarisanje Odluke Ustavnog suda BiH, podsjećamo javnost da se aktima i konvencijama Svjetskog poštanskog saveza osigurava pružanje poštanskih usluga pod jednakim uslovima za sve njene građane. Ove akte ratifikovalo je Predsjedništvo BiH 2009. godine.

Direktive Evropske komisije o poštanskim uslugama daju mogućnost jednoj zemlji da definiše rezervisane poštanske usluge. Zakon o poštama BiH i Zakon o poštanskim uslugama Republike Srpske propisuju rezervisanu poštansku uslugu, kao uslugu koju može da pruža samo javni poštanski operater. Javni poštanski operater ima obavezu da pruža univerzalnu poštansku uslugu na čitavoj teritoriji pod jednakim uslovima i bez diskriminacije, odnosno ima obavezu pružanja usluga i gdje nema ekonomsku opravdanost.

Upravo iz tih razloga zakonodavac propisuje rezervisanu uslugu, kao uslugu koju može da pruža samo javni poštanski operater, a radi pokrića troškova koje javni poštanski operater ima vršeći univerzalnu uslugu – navode iz Vlade.

Takođe, ističe se da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH krajem 2014. godine predložilo prednacrt zakona o poštanskim uslugama BiH, koji je u osnovi predstavio jedinstveno poštansko tržište BiH, bez javnih poštanskih operatera, odnosno tada se predlagalo ukidanje „Pošta Srpske“. Taj prednact je odbila Vlada Republike Srpke, a predstavnici Republike Srpske na prijedlog Vlade isto su uradili kad je on bio na dnevnom redu Savjeta ministara.

Kako se navodi, Vlada Republike Srpske je osnivač „Pošta Srpske“, te niko drugi ne može donijeti odluku o gašenju „Pošta Srpske“.

(Banjaluka.net)