Magazin 02.10.2015.

Vlasnici bordela u Amsterdamu moraju znati maternji jezik prostitutki

ČITANJE: 1 minuta
bordel
Vlasnici javnih kuća u Holandiji moraju biti u stanju da komuniciraju sa “seksualnim radnicima” na njihovom jeziku kako bi mogli da ih zaštite od zlostavljanja, presudio je Evropski sud pravde /ESP/.

Vlasti u Amsterdamu bile su u pravu kada su odbile da izdaju dozvolu za rad vlasniku javne kuće koji nije mogao da govori mađarski i bugarski jezik, navodi se u saopštenju ESP.

U Holandiji su javne kuće legalne, ali moraju da imaju lokalne dozvole. Holandske vlasti pokušavaju da riješe probleme trgovine ljudima i zlostavljanja.

Odluke Evropskog suda pravde su obavezujuće za svih 28 država članica EU.

– Sud smatra da je potrebno da vlasnik bordela bude u stanju da komunicira na istom jeziku sa prostitutkama koje su tamo zaposlene-navodi se u saopštenju ESP, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju suda dodaje se da će tek tada javne kuće, uključujući čuvene amsterdamske “izloge”, biti organizovane tako da spriječe zloupotrebe i krivična djela protiv zaposlenih prostitutki.

Odluka suda uslijedila je nakon što su vlasti u Amsterdamu odbile da odobre novu dozvolu vlasniku bordela u čuvenom “crvenom distriktu”.

ESP je presudio da je odluka gradskih vlasti bila opravdana, jer vlasnik bordela nije mogao da govori ni mađarski niti bugarski jezik -maternje jezike zaposlenih prostitutki, pa, prema tome, nije mogao da provjeri da li su bile žrtve trgovine ljudima ili primorane na pružanje seksualnih usluga.

(Agencije)