Magazin 04.11.2015.

Voda sa limunom je dobra za vaše zdravlje

ČITANJE: 2 minute
lemon-drink
Obično započinjete dan toplim napicima poput čaja ili kafe? Pokušajte sa toplom limunovom vodom i okrijte i njene druge blagodeti za vaše zdravlje.

Ojačava imuni sistem – Limun je bogat vitaminom C, koji igra važnu ulogu u održavanju imuniteta. Askorbinske kiseline kojima obiluje imaju protivzapaljensko dejstvo i olakšavaju tegobe respiratornih organa. Dobar je i u borbi protiv prehlade, a askorbinske kiseline pomažu i bolju absorpciju gvožđa u organizam, takođe ključnog za imunitet.

Alkalizuje tijelo – Iako je ukus limuna kiseo, zapravo ima važnu ulogu u alkalizaciji – askorbinske i citrinske kiseline se lako metabolišu i dopuštaju mineralima iz ovog ploda u alkalizaciji krvnog sistema.

Pomaže varenje – Limun se tradicionalno koristi i kao digestivni napitak. On pročišćava i stimuliše rad jetre, regulišući stomačne kiseline. Vitamin C koji sadrži povezuje se sa redukcijom rizika od čira na dvanaestopalačnom crijevu, kčiji je izazivač bakterija Helikobakter pilori.

Pročišćava kožu – Vitamin C i svi ostali antioksidanti su dobri u borbi protiv štete od slobodnih radikala. Ona je najčešće izazvana izlaganjem UV zračenju i otrovima iz okruženja. Slobodni radikali su odgovorni za mnoge simptome starenja, a uzimanje antioksidanata može pomoći smanjenju ovih pojava – staračke mrlje, bore i slično mogu se umanjiti primenom limunovog soka na problematične oblasti. Kako stimuliše i rad jetre, limunova voda čisti toksine iz krvi, čime održava čistu kožu.

Liječi povrede – Askorbinske kiseline, kao vitamin C, pored toga što mogu pomoći u zalečivanju rana, esencijalni su nutritijent za vezivna tkiva, kosti i hrskavicu. Kako ima protivzpaljensko dejstvo, dobar je u oporavku povreda.

Hidrira i pročišćava organizam – Ukoliko svako jutro započnete jednom čašom tople vode sa limunom, ona će stimulisati varenje tokom ceijlog dana i pročistiti tijelo od toksina koje su tokom noći možda zaostali u digestivnom traktu.

Daje dodatnu energiju – Limunov sok pruža dodatnu energiju vašem tijelu i pomaže u smanjenju napetosti i depresivnih stanja. Čak i sam miris limuna može imati umirujuće dejstvo na nervni sistem.

(Fitnea.com)