Vijesti 02.08.2016.

Voda za piće na samo četiri javne česme

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko građani u gradu na ljetnim vrućinama ožedne, ispravnu vodu mogu popiti na samo četiri javne česme jer na ostalih devet voda nije ispravna za piće, a ukoliko im česma nije “pri ruci” ostaje im da kupe flaširanu vodu.

Od postojećih 13 javnih česmi utvrđeno je da je voda ispravna na česmama Muška voda u Ulici vojvode Uroša Drenovića, Platonovo vrelo u Ulici Majke Jugovića (kod Venecija mosta), na plaži Zelena u Ulici carice Milice i Studenac u Ulici braće i sestara Kapor.

Mnogi, ipak, radije biraju flaširanu vodu jer i na nekim česmama gdje je ispravna voda nema nikakvog natpisa, pa, kako kažu, ne žele da rizikuju.

Banjalučanka Nikolina J. kaže da kad obavlja nešto u gradu vodu uglavnom kupuje, iako mnogi građani piju vodu sa javnih česmi na kojima se zna da je voda ispravna.

“Inače, uvijek nosim flašu vode, ali nedavno sam pila vodu sa javne česme u blizini Ferhadije, i natočila flašu, jer sam vidjela da svi piju. Voda je vjerovatno ispravna, inače bi pisalo da nije, ali ipak navika mi je da nosim vodu u torbi. Nekad se napijem i sa česme u krugu hrama Hrista Spasitelja”, kazala je ona za Nezavisne novine.

Voda nije ispravna za piće na česmama Točkovi grab u Ulici manjačkih ustanika, Carevo vrelo u Ulici Sokolovac, Vuksanov točak u Ulici Karanovac, Ajdar točak u Ulici Ilije i Sime Partala, na Banj brdu kod žutog mosta, na Banj brdu kod spomenika, na Banj brdu na izletištu Trešnjik, zatim Sedra-lovačka voda u Ulici Ponir i Ponir u istoj ulici, a na građane su nadležni apelovali da ne uklanjaju table s oznakama.

Da bi voda na ovim česmama bila za piće, potrebno je postaviti hlorinatore kako bi se hlorisala i dovela u stanje upotrebe.

(nezavisne.com)