Vijesti 28.08.2015.

Vožni: Aerodrom Tuzla otima posao Banjaluci?!

ČITANJE: 2 minute

aerodrom-tuzla

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske raspolaže informacijama da će Komisija za integralno upravljanje granicom BiH predložiti Savjetu ministara BiH da se aerodrom Tuzla otvori za prevoz robe životinjskog porijekla, čime bi preuzeo taj posao od Banjalučkog aerodroma.

– U tom slučaju aerodrom Banjaluka bi izgubio značajan prihod od ove djelatnosti, kao i trajno komparativnu prednost koja je uspostavnjena na bazi entitetskih reciprociteta- izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja u Vladi Republike Srpske Vesna Vožni.

Vožni je istakla da u BiH samo dva aerodroma – Banjaluka i Sarajevo imaju pravo prihvata i otpreme roba animalnog porijekla.

Ona je podsjetila da Banjalučki aerodrom od decembra 2014. godine radi poslove prihvata i otpreme rashlađenog mesa od više isporučilaca iz BiH za Republiku Tursku.

– Ovaj posao se uspio održati i razviti bez bilo kakvih štetnih posljedica po bilo koga kroz čitav niz različitih vrsta aktivnosti, kao i kroz značajna finansijska sredstva koja su uložena u neophodnu prateću opremu i strukturu na aerodromu Banjaluka- napomenula je Vožnijeva.

Ona je izrazila bojazan da će, s obzirom na situaciju u Savjetu ministara BiH, oni podržati inicijativu Komisije da se i aerodrom Tuzla otvori za robni saobraćaj.

– Sumnjamo i bojimo se da nećemo imati podršku srpskih ministara u Savjetu ministara BiH i u Komisiji za integralno upravljanje granicom BiH kako se ne bi prihvatio ovakav prijedlog Tuzlanskog kantona- istakla je Vožnijeva.

Ona je rekla da je Tuzlanski kanton preko premijera Federacije BiH Fadila Novalića pokrenuo inicijativu da se aerodrom Tuzla otvori za prevoz robe životinjskog porijekla.

Vožnijeva je naglasila da bi Savjet ministara BiH na sjednici 2. septembra trebalo da razmatra Prijedlog odluke o imenovanju državnog koordinatora za integralno upravljanje granicom u BiH i procedurama i načinu koordinacije u oblasti integralnog upravanja granicom u BiH.

(Agencije)