Biznis 21.07.2021.

“VRATITE SE, ČESI I POLJACI MALO TROŠE”: Na Makarskoj rivijeri samo 10 odsto turista iz BiH

ČITANJE: 1 minuta

Makarska rivijera je godinama omiljena turistima iz BiH kojih ove godine zbog mjera nema u tolikom broju. Jučer je izašao podatak da je tek desetak posto gostiju iz BiH na Makarskoj rivijeri.

Gostiju ima na plažama, ali ugostiteljski objekti u Gradacu, Zaostrogu, Živogošću, Drveniku su uglavnom poluprazni.

“Plaže su pune, ali kafići i restorani su prazni. Nema naših gostiju iz BiH koji nisu štedljivi i koji su punili naše objekte. Danas imamo Čehe i Poljake koji zahvaljujući što su u EU sa sobom donesu hranu i piće, pa čak i vodu u galonima donose. Sve bi njih rado zamijenili za naše Hercegovce i Bosance”, kazao je jedan ugostitelj za hercegovina.in.

Iznajmljivačica apartmana je poručila da je njima svejedno ko im je u objektu.

“Prije par dana došli su nam momak i djevojka iz Poljske. Kada smo im dali ključeve oni su dobrih pola sata iznosili hranu i piće. I odu na kupanje, a u apartmanu ostave klimu da hladi zidove. Naši gosti su naši gosti i žao nam je što su ih mjere odvratile od Makarske rivijere”, istakla je.

Djelatnica i vlasnica malog kioska za prodaju hrane kaže:

“Nekada smo pjenili ako gosti iz BiH za marendu ponesu paštetu i narezak, a sada ovi gosti iz istočne Evrope sa sobom donose sve. Bez gostiju iz BiH nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere”.

I dok se za gostima iz BiH žali na Makarskoj rivijeri oni su ovo ljeto potražili druge destinacije. Uglavnom Crnu Goru, ali i Grčku i Albaniju koje nemaju mjera na granicama.

(SB)