VRH RS SA “ZARUBEŽNJEFTOM”: U fokusu gasifikacija Rafinerije Brod i proširenje mreže benzinskih pumpi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predstavnici ruske kompanije “Zarubežnjeft” na današnjem sastanku u Banjaluci poseban akcenat stavili su na projekte autonomne gasifikacije Rafinerije nafte Brod, proširenja mreže benzinskih pumpi, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Na sastanku je naglašeno da će realizacija navedenih projekata znatno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju standarda koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sagovornici su se saglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije Republike Srpske, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti Republika Srpska.

Višković je istakao je da je opredjeljenje Vlade Srpske da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje, kao i da će Vlada pružiti punu podršku realizaciji tih projekata.

Obje strane su na sastanku izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uvjerenje da će ona biti nastavljena.

Delegacija “Zarubežnjefta”, koju je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjašov, istakla je da ova kompanija ostaje u Republici Srpskoj i da želi da proširi poslovanje.

Naglasili su da je u Rafineriji nafte Brod trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, i da će se trend rasta plata nastaviti, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika, kao što su to prenijeli pojedini mediji.

Predstavnici “Zarubežnjefta” poslali su jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministar finansija Zora Vidović i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

(Srna)

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio