Biznis 08.12.2021.

Vrhovac: Plasirano više od 680 miliona KM za stambene kredite

ČITANJE: 1 minuta

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Dražen Vrhovac rekao je da je ova banka do sada odobrila više od 680 miliona KM za stambene kredite stanovništvu.

Vrhovac je naveo da je više od 13.000 korisnika širom Srpske iskoristilo ovo pravo, odnosno priliku da stekne svoju prvu stambenu jedinicu.

On je potvrdio da je IRB na tom planu povećao period otplate na 25 godina, a iznos kredita sa 100.000 na 150.000 KM.

Vrhovac je rekao da su ovi stambeni krediti, uz povoljne kamatne stope, subvencije Vlade i resornog ministarstva, te razne pogodnosti u lokalnim zajednicama, najpovoljniji na tržištu Srpske.

On je dodao da je IRB za vrijeme njegovog mandata odbrio dva faktoringa, te da je riječ o sasvim normalnoj bankarskoj aktivnosti.

“Jedan od njih je bio za firmu `Prointer`, te smo se u tome pojavili kao banka koja otkupljuje potraživanja. Dakle, izvršen je određeni posao, koji je naplaćen u mislu da banka izvrši plaćanje i naplaćuje svoj interes od 3,5 odsto”, pojasnio je Vrhovac u izjavi novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je ovaj faktoring rađen samo u regresnom obliku. “To govori da bi se od izvršioca posla naplatio iznos u slučaju da ga naručilac ne plati. Dakle, obezbijedili smo s obje strane naša sredstva i taj posao nam je bio jedan od najprofitalbilnijih, s obzirom da smo faktoring radili na 3,5 odsto kamatne stope”, objasnio je Vrhovac.

(Srna, E.M)