Biznis 22.12.2022.

VRHOVAC: Srpsko-ruski forum idućeg proljeća velika šansa za domaće privrednike

ČITANJE: 2 minute

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da će srpsko-ruski forum, koji će biti održan na proljeće naredne godine u Banjaluci, biti velika šansa za domaće privrednike.

“Taj forum je veoma značajan događaj jer postoji i zainteresovanost ruskih privrednika, a obavijestili smo i naše najviše rukovodstvo i nadležna ministarstva da se uključe u njegovu organizaciju”, rekao je Vrhovac za ATV.

On je naveo da IRB dobija dosta upita od građana u vezi sa stambenim kreditima, kamatnim stopama, da li će se one mijenjati ili ne.

“Naše kamatne stope su fiksne i u slučaju da Euribor pređe tri odsto, ta naša kamatna stopa se usklađuje. Garancija je da kamatna stopa ne može preći pet odsto, bez obzira koliko raste Euribor”, naglasio je Vrhovac.

On je naveo da je kod stambenih kredita kamatna stopa IRB-a fiksna.

Govoreći o rezultatima poslovanja IRB-a, Vrhovac je rekao da je, iako još nisu gotovi svi finansijski izvještaji, već vidljivo da će se ostvariti značajan finansijski rezultat, dodajući da je u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu ostvaren neto profit od 17,4 miliona KM.

Prema njegovim rječima, IRB je do sada plasirala više od tri milijarde KM raznim korisnicima.

Vrhovac je naveo da IRB nema nikakvih problema sa naplatom plasiranih sredstava, podsjetivši da se od 2016. godine sredstva plasiraju putem finansijskih posrednika, poslovnih banaka i da sav rizik preuzima poslovna banka.

On je rekao da u svom poslovanju IRB stalno ima novih planova, gdje je kao primjer naveo instalisanu aplikaciju, odnosno bazu koja se bavi donatorskim sredstvima.

“IRB prikuplja sve pozive i dovoljno je samo da privrednik ili lokalna zajednica uđu u tu bazu i ostavi svoj mejl kontakt. Mi ćemo sve javne pozive koji su kompatibilni sa njihovom djelatnošću usmjeravati njima na znanje, a i zajedno ćemo pisati aplikacije za projekte”, dodao je Vrhovac.

On je takođe i podsjetio da u požaru koji je ranije zahvatio zgradu IRB-a sva arhiva banke ostala netaknuta.

(Srna/SB)

Oznake: Dražen Vrhovac