Svijet 07.02.2023.

VRHUNAC ČISTKE: Haos u ukrajinskoj vojsci nakon smjene ministra odbrane

ČITANJE: 2 minute

Ukrajina je slala dvosmislene poruke u vezi sa sudbinom svojeg ministra obrane, u trenutku kada se očekuje nova ruska ofenziva. Neizvjesnost u pogledu sudbine ministra obrane Oleksija Reznikova prvi je javni znak ozbiljne zbrke u ukrajinskom državnom vrhu, koji je do sada bio izuzetno jedinstven.

Dan pošto je objavio da će Reznikov biti smijenjen, izgleda da se bliski suradnik predsjednika Volodimira Zelenskog povukao kazavši da ovaj tjedan neće biti kadrovskih promjena u obrambenom sektoru.

David Arahamija, vođa kluba zastupnika stranke Zelenskog, rekao je da će ravnatelj vojno-obavještajne službe Kirilo Budanov preuzeti ministarstvo obrane, dok će Reznikov biti ministar za strateške industrije. No Zelenski se s tim u vezi nije oglasio, dok je Reznikov u nedjelju rekao da nije obaviješten o tome i da će odbiti dužnost ministra za strateške industrije bude li mu to ponuđeno.

Zbrka je označila vrhunac dvotjedne čistke u ukrajinskom vodstvu, najvećem od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana.

S dužnosti su smijenjeni dužnosnici središnjih i regionalnih vlasti, snage sigurnosti pretresle su dom jednog milijardera, tužitelji su objavili da je počinjena velika prevara u najvećoj naftnoj kompaniji i rafineriji, a neki bivši dužnosnici ostali su bez državljanstva.

Zelenski je rekao da se time želi dokazati da Kijev može sigurno upravljati milijardama dolara zapadne pomoći. U međuvremenu, ruske snage napreduju prvi put u šest mjeseci u žestokim bitkama na istoku Ukrajine. Regionalni guverner rekao je da Moskva šalje pojačanja za novu ofenzivu, koja bi mogla početi već sljedeći tjedan.

Reznikov, 56-godišnji odvjetnik po zanimanju, predstavljao je Ukrajinu na međunarodnim sastancima kada su saveznici obećali milijarde dolara pomoći u oružju i bio je toplo dočekivan u zapadnim prijestolnicama uključujući u Parizu prošli tjedan.

Premda se u ministarstvu obrane provode istrage o korupciji, primjerice o optužbama da je sklopljen ugovor s prevelikim računima za hranu za vojnike, on osobno nije optužen ni za što. Dva visoka zastupnika u ponedjeljak su rekla da ministar obrane mora biti civil, dok Budanov, 37-godišnji časnik, to nije.

Volodimir Fesenko, politički analitičar pri trustu mozgova Penti, rekao je kako očekuje da će Budanov zatražiti umirovljenje u vojsci prije nego što bude imenovan na novu dužnost, dok bi Reznikov mogao dobiti dužnost posebnog izaslanika, čime bi se iskoristio njegov ugled u inozemstvu. “Sve će se riješiti”, rekao je Fesenko za Reuters.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentarom, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: Ukrajina