Magazin 30.11.2015.

Vrijeme je da prestanete da vjerujete u ove ljubavne savjete jer su besmisleni

ČITANJE: 4 minute
Ljubav
Klišei, koliko god bili često upotrebljavani, nisu uvijek tačni, a kada je riječ o ljubavi oni su zapravo najmanje tačni.

Koristimo romantične klišee da bi nam pomogli da se osjećamo bolje. Ono što kažemo možda neće biti istina, ali se osjećamo manje usamljeno i sposobnije da se nosimo sa onim što nam se dešava.

Neki od napozanitijih najčešće nemaju nikakvog smisla i mogu sjajno da zvuče u pjesmama koje pjeva Adel. Evo kojih šest su najčešći.

“Ako volite vašeg partnera pustite ga da ode”

Pravilo koje nikako nema smisla – ne puštajte nekoga koga volite da ode očekujući da će da se vrati vama. U većini slučajeva oni to neće učiniti. Ljudska bića nisu mačići. Ne možete nekoga da odvojite od sebe i da se nadate da će doći sam na vaš kućni prag u sred noći. Iako zvuči lijepo u teoriji, teško da bilo šta od toga može da se desi u realnom životu.

Ako volite nekoga potrudite se da ga ne pustite da ode. Jednom kada odu, mala je vjerovatnoća da će se vratiti.

“Kada je pravo, jednostavno to znate”

Razumljivo je šta ovaj kliše pokušava da kaže, ali to nije najčešće slučaj. Znate dok ne postane lažno, to jest, dok ne shvatite da ste pogriješili oko svega što ste mislili da znate i tako proveli posljednje tri godine vašeg života u toksičnoj vezi.

Činjenica je da je faktički nemoguće da znate. To je ono što izaziva stres – kada ćemo ikada kog đavola znati? Vjerovatno nikad, možemo samo da vjerujemo.

“Naćićete ljubav kada prestanete da tražite”

Ovo definitivno nema nikavog smisla. Prestati da tražite? Jedino ako ste poludjeli ili želite cijeli život da provedete sami.

Kada zagubite daljinski, posljednja stvar koju ćete uraditi jeste da prestanete da ga tražite. U životu kada nešto želite, morate da krenete za tim, a ne da sjedite skrštenih ruku i čekate da vam prilika zakuca na vrata.

Bilo da su izgubljene cipele, ključevi od kola, dečko ili djevojka, šanse da ćete ih naći znatno opadaju kada prestanete da ih tražite. Vratite se nazad u igru i uzmite ono što želite.

“Ljubav znači da nikada ne kažete da vam je žao”

Glupost. Ukoliko vaš dečko pojede omiljeno parče torte za koje ste se nadali da ćete vi da smažete, sigurno nećete očekivati da vam kaže izvini, ali kada je riječ o većim stvarima, sigurno je da želite izvinjenje. Zapravo, uvijek treba izgovarati izvini u cilju da se stvari između dvije osobe isprave.

Nekad je u pitanju i opasno veliko izvinjenje, što ne znači da se manje volite. Naprotiv.

“Ljubav ne košta ništa”

Pa, iako je ovo možda užasno nekom da kažete – da, ljubav košta. Iako ovaj kliše zvuči fenomenalno u teoriji, ima veoma malu praksu u teoriji. Danas i ono što je džabe ima neku pozadinu u kojoj košta. Vjenčanje košta, večera košta, izlazak košta, zajedinički život košta, podizanje porodice košta – iako je emocija besplatna, sve ostalo što ispunjava jedan odnos – košta.

Niko ne govori da je novac presudan faktor, ali nemoj da se zavaravamo da samo od ljubavi može da se živi.

“Uvijek želimo ono što ne možemo da imamo”

Pa naravno, jer zašto bismo željeli ono što već imamo? Razmislite o ovome na sekund.

Željeti nešto znači težiti nečemu što je “odsutno” u vašem životu. Ovo je možda razlog zbog kojeg djeca prave liste za Deda Mraza – da bi im on donio ono što nemaju.

Odrasli imaju tendenciju da misle da je tuđe bolje samo zato što je bolje spakovano u javnosti, i često umiju da budu površni, ubjeđujući sebe da su drugi srećniji od njih.

(Elite Daily)