Magazin 19.10.2022.

VRIJEME JE ZA MANDARINE: Šta sve sadrži mnogima omiljeni citrus?

ČITANJE: 1 minuta

Mandarine pripadaju citrusima, a u poređenju s narandžama, mandarine su manje, sadrže više vode i imaju manje kiseline i šećera. Mandarine imaju relativno malo ugljenih hidrata u poređenju sa drugim vrstama voća, ali zbog njihove veličine lako možemo da pojedemo više nego što je preporučeno.

Jedna mandarina manje veličine (oko 76 g) sadrži 40 kalorija, 0,6 g proteina, 10,1 g ugljenih hidrata i 0,2 g masti. Mandarine su odličan izvor vitamina C, tiamina i folne kiseline.

Ugljeni hidrati u mandarinama

Većina ugljenih hidrata u mandarinama potiče od prirodnih šećera: fruktoze, glukoze i saharoze. Jedna mala mandarina sadrži 5% vaših potreba za dijetalnim vlaknima. Vlakna u mandarinama, kao i mnogi drugi citrusi, su rastvorljiva, što ih čini korisnim za usporavanje varenja. Rastvorljiva vlakna takođe pomažu u stabilizaciji glukoze u krvi i snižavanju nivoa holesterola. Dobre su i zbog toga jer imaju veoma malo masti, sadrže zanemarive količine mononezasićenih, polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina.

Vitamini i minerali u mandarinama

Jedna mala mandarina obezbjeđuje 34% vašeg dnevnog unosa vitamina C. Takođe ćete da dobijete 10% dnevnog unosa vitamina A. Sadrže i male količine tiamina, vitamina B6 i folata. Takođe imaju male količine minerala, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

(Magazin.novosti.rs)