Politika 16.11.2017.

VSTS 27. novembra o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca

ČITANJE: 4 minute

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH izjasniće se 27. novembra o prijedlogu revidiranih zaključaka u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, odlučio je Savjet nakon današnje višečasovne rasprave.

Odgađanje izjašnjavanja o zaključcima koje je bilo najavljeno za danas, predsjednik Savjeta Milan Tegeltija je, nakon burne rasprave, obrazložio potrebom da se još jednom sagledaju korigovani prijedlozi zaključaka da bi bili u skladu sa evropskim propisima.

Tegeltija je u pauzi sjednice rekao novinarima da je Delegacija Evropske komisije tražila da zaključke, koji su doneseni 26. oktobra, a koji su izazvali brojne reakcije domaće javnosti i međunarodne zajednice, ponovo budu razmotreni i prilagođeni evropskim standardima.

“Da ne bismo došli u situaciju da opet imamo nekakve reakcije, potrebno nam je određeno vrijeme da izvršimo konsultacije i vidimo da li možemo da napravimo neku verziju, odnosno da li je već ponuđena verzija ono što Evropska komisija od nas traži”, kaže Tegeltija.

On je istakao da se u ovom slučaju odlučuje u kontekstu opredjeljenja BiH i svih njenih društvenih aktera za pristupanje EU, dodajući da ne bi željeli da preduzimaju nijedan korak koji bi bio ocijenjen kao prepreka tom putu.

Prema njegovim riječima, Savjet kao cjelina i nijedan njegov član pojedinačno, neće učiniti ništa što će narušiti lični i profesionalni integritet i integritet VSTS-a, jer nisu spremni da urade nešto što može ugrožavati njihovo mišljenje.

“Spremni smo da razgovaramo o formi tri zaključka na način da izbjegnemo sva moguća pogrešna, posebno zlonamjerna, tumačenja”, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da će VSTS dati svoj maksimum da uobliči zaključke u formu koja će biti u skladu sa zahtjevima koji se pred njih, kao jednu od institucija BiH, stavljaju u kontekstu pridruživanja EU.

Tegeltija je potvrdio da je najviše nerazumijevanja izazvao peti zaključak u kojem je termin “bez disciplinskog postupka” stvorio mnogo pogrešnih interpretacija.

On je objasnio da se u prvoj tački prve verzije petog zaključka govorilo o potrebi uvođenja korektivnog mehanizma, da se izvrši razrješenja sudija bez disciplinskog postupka usljed okolnosti koje nisu bile poznate u vrijeme imenovanja.

Druga tački tog zaključka govori da taj korektivni mehanizam treba da bude usklađen sa svim pravnim standardima i zahtjevima Evropske konvencije, a Tegeltija kaže da su osmišljavanje tog postupka prepustili njihovoj Komisiji za legislativu.

“Rečenica `bez disciplinskog postupka` otvorila je kontroverze u javnosti i da li to znači da će se sudije razrješavati na način da se odstranjuju sistemom oni koji su `politički nepodobni`. Pošto to nije bila namjera ni u prvom zaključku, mi smo drugim zaključkom ostali kod potrebe uvođenja korektivnog mehanizma, s tim što smo rekli da prihvatamo da on bude ugrađen u poznati disciplinski postupak kao njegovo unapređenje i proširenje. Od Evropske komisije smo tražili da organizuje TAIEKS seminar, i pomognu nam da osmislimo mehanizam kako bi zadovoljili evropske potrebe”, objasnio je Tegeltija.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić smatra da je peti zaključak trebalo staviti van snage jer već postoji predviđeni mehanizam, a u slučajevima da određeno lice nije navelo da se protiv njega vodi sudski postupak, disciplinski tužilac može pokrenuti proces.

“Svaki drugi postupak, koji bi bio mimo disciplinskog, bio bi katastrofa. Ovaj zaključak je za mene neprihvatljiv, a i većina članova Savjeta danas je bila protiv njega. Mislim da ova tačka nema smisla, pogotovo jer je međunarodna zajednica rekla svoj stav da je ona protivna Evropskoj konvenciji”, rekla je Jukićeva novinarima.

Ona je potvrdila da će glasati za prva četiri zaključka koja su korigovana, jer se njima ne krše zakoni.

“Svi traže određene informacije i što ih više dajemo time smo transparentniji i ukazujemo da ništa ne krijemo. Već su nam se javila dva tužioca BiH da nisu bili tužioci ratnih vojnih sudova. Svaku informaciju treba provjeriti”, rekla je Jukićeva.

Tokom današnje rasprave o predloženim zaključcima, članovi VSTS-a Goran Nezirović i Slavo Lakić naveli su da tačku iz zaključka da se bez disciplinskog postupka sudije ili tužioci mogu razriješti dužnosti, kao i informacije o istragama protiv sudija i tužilaca, treba opozvati.

Član Savjeta Monika Mijić kaže da se ne osjeća sigurnom da iznosi svoje mišljenje, jer su nakon prošle sjednice mediji objavili spisak kako je ko glasao, zbog čega je doživjela velike neprijatnosti.

“Nijedan pozitivan pravni propis nije prekršen ovim zaključcima i ne vidim razlog da ih opozovemo. Budemo li to uradili, zaista će ova institucija biti u krizi”, kaže Mijićeva.

Potpredsjednik VSTS-a Jadranka Lokmić Misirača rekla je da nije sigurna da predloženi zaključci mogu opstati, jer neki institucionalno ne mogu biti postavljeni.

Član Savjeta Milijana Buha smatra da nijedan revidirani zaključak nije suprotan evropskim vrijednostima.

(Nezavisne)