Politika 23.09.2015.

Vučić: EU hitno da interveniše zbog hrvatskog zatvaranja granice

ČITANJE: 3 minute
vucic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pismom zatražio od EU da interveniše zbog hrvatskog zatvaranja granice prema Srbiji za kamione i poručio hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da je Srbija država, kada najavljuje kontramjere zbog hrvatske blokade.

On je rekao novinarima u Senti, gdje je sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijatrom prisustvovao otvaranju pogona mađarske firme “Tis automatik”, da je u pismu upoznao evropske zvaničnike o ponašanju Hrvatske.

– Upoznao sam ih o brutalnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala sa EU i apsolutno jednostranim i neobjašnjivim zatvaranjem granica i pokušajem razaranja i uništenja srpske ekonomije- naveo je Vučić.

On je dodao da je u pismu pitao evropske zvaničnike za obrazloženje, apelovao za razumijevanje i tražio da EU interveniše, napominjući da Srbija već četvrti dan ne preduzima nikakve mjere, čeka i uzda se da će EU da poštuje ugovore koje je potpisala.

Vučić je naglasio da je veoma zabrinut i da od EU očekuje odgovor o čemu se radi, da li je to nečija ideja, nečiji plan ili to neko radi iz unutrašnjih potreba.

On je istakao da se Srbija ni sa kim ne svađa, niti traži pare od EU, a da jedino zahtijeva da je puste da radi u skladu sa ugovorima koje je potpisala, te naveo da joj ni to ne daju, ne daju joj da izvozi svoju robu.

Vučić je dodao da je u pismu naglasio da je Srbija uvijek spremna da na miroljubiv i dobrosusjedski način rješava sve probleme, ali ne može da rješava probleme unutar pojedinih zemalja ili izborne kampanje i ko će da pobjeđuje.

Kada je riječ o izjavi hrvatskog premijera da mu je smiješna najava srpskih kontramjera i da Srbija neće uvesti mjere protiv Hrvatske jer bi to bile mjere protiv EU, Vučić je rekao da njemu nije nimalo smiješno ono što je Hrvatska uradila Srbiji i da vjeruje da je to Milanović rekao u afektu.

– To da Srbija ne sme da preduzme recipročne mjere i da uzvrati na mjere koje su protiv nje preuzete, pa to bi značilo da Srbija nije država, da se odriče svog suvereniteta i državnosti. Dok sam ja predsednik Vlade, Srbija će biti poštovana, uvažena država i biće država. I to treba da znaju svi. I Milanović i svi u EU i svi na kugli zemaljskoj- poručio je Vučić.

On nije htio da precizira koje su to kontramjere koje bi Srbija uvela Hrvatskoj i ponovio da se nada da neće stupiti na snagu i da vjeruje u razum hrvatskog rukovodstva i EU.

Kada je riječ o naknadi štete srpskim kompanijama zbog hrvatske blokade, on je rekao da one već pronalaze načine kako da pred hrvatskim i međunarodnim sudovima tuže Hrvatsku jer Srbija to ne može da vraća, niti ima razloga, niti mogućnosti i ne može da preuzima odgovornost koju kao država nema, da bude kriva za nešto za šta nije kriva.

On je dodao da u petak, 25. septembra, u Beograd dolazi evorpski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i da čeka da vidi šta će da mu kaže – šta je to Srbija pogriješila.

(Agencije)