Politika 29.10.2015.

Vučić i Putin o ekonomiji i saradnji Srbije i Rusije

ČITANJE: 2 minute
vucic putin
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas prije podne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim će potvrditi sve dogovore koji su sa ruskim partnerima definisani tokom trodnevne posete delegacije Srbije Moskvi.

Sastanak je počeo nešto prije podneva, po srednjeevropskom vremenu.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u posljednjih 15 mjeseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje.

Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsjednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namjenske industrije, infrastrukturnim projektima…

– S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti-  rekao je Vučić.

Na pitanje na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija, ali i da ekonomija ide “u paketu” sa dobrim političkim odnosima.

Predsjednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći, već isključivo Beograd, odnosno Srbija.

Pres sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov saopštio je sinoć da će Putin javni dio radnog dana započeti susretom sa premijerom Srbije.

Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dviju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada.

U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas.

Premijer Vučić, koji danas završava trodnevnu posetu Moskvi, razgovarao je prethodnih dana sa premijerom te zemlje Dmitrijem Medvedevom i rukovodstvom brojnih ruskih firmi koje posluju u Srbiji, poput Gasproma i Ruskih željeznica.

(Agencije)