Politika 24.09.2015.

Vučić: Mi smo napadnuti, očekujem glasnije reagovanje EU

ČITANJE: 2 minute
vucic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da visoki predstavnik EU Federika Mogerini “glasnije kaže” da se granice moraju otvoriti.

– Ja ne očekujem da bilo ko bude medijator. Mi smo samo napadnuti i očekujemo da EU poštuje ugovor koji ima sa Srbijom. Mi očekujemo da gospođa Mogerini još glasnije kaže ono što je juče rekla, očekujemo da komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han to sutra, takođe, kaže i očekujemo od EU da se obaveže na poštovanje ugovora, ništa više- rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija neće primjenjivati nikakve nove mjere na dodatne mjere Hrvatske i poručio da, što se njega tiče, nema prekida diplomatskih odnosa između Srbije i Hrvatske.

– Nećemo dozvoliti da nam niko odvlači pažnju od ekonomskih projekata i ekonomskog napretka Srbije- rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija primjeniti pravne mjere, koje je ranije najavio, i objasnio da to znači da će da zaštiti svoje građane pred sudskim instancama za štetu koju su pretrpjeli zbog “brutalne ekonomske agresije, koju je Hrvatska provela protiv Srbije”.

Povodom učestalih neprimjerenih izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića Vučić je rekao da “nema tu pamet da to komentariše”, kao i da se “ne bavi riječnikom faune”.

Upitan da li postoji mogućnost da Srbija prva ukine mjere blokade, Vučić je rekao da treba da mu se objasni na osnovu kog propisa da ukine mjere koje su “odgovor na agresiju”.

– Kako da to uradimo? Da ukinemo Srbiju? Da kažemo: ‘Uđite, gazite nas. Super, vi ste orlovi a mi smo muve- rekao je Vučić.

Upitan da komentariše Milanovićevu izjavu da se Beograd ujedinio sa Budimpeštom i hrvatskom opozicijom protiv njega, Vučić je rekao da to nije moguće komentarisati.

– I treći put danas – nemam ja tu pamet da to komentarišem. Ako smem da dodam, trebalo je da doda i Vatikan, CIA i masone i da onda ta slika bude potpuna. Evo udružili se svi protiv Milanovića- rekao je Vučić.

(Agencije)