Politika 24.08.2015.

Vučić: Opredjeljeni smo za politiku stabilnosti

ČITANJE: 1 minuta
aleksandar-vucic

Srbija je opredjeljena za politiku koja Zapadnom Balkanu donosi stabilnost, rekao je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom i najavio da će u tom smislu istupiti i na Konferenciji u Beču 27. avgusta.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za medije, Vučić se sastao u Beogradu sa Devenportom i tom prilikom oni su razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine u utorak u Briselu, situaciji u regionu i velikom prilivu migranata.

Srpski premijer rekao je da je za Vladu Srbije važno da se postigne dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), kao dijelu Briselskog sporazuma, kao i o telekomunikacijama, energetici i „Parku mira“ u Kosovskoj Mitrovici, ali isključivo uz poštovanje državnih interesa Srbije.

Govoreći o situaciji u regionu, premijer Vučić je ponovio opredjeljenost za politiku koja Zapadnom Balkanu donosi stabilnost i najavio da će u tom smislu istupati i na Konferenciji u Beču 27. avgusta.

Dvojica sagovornika su razmotrili i situaciju povodom velikog priliva ilegalnih imigranata, kao zajedničkog problema Srbije i Evropske unije.

Ambasador Devenport rekao je da je Evropska unija impresionirana organizacijom prihvata ilegalnih imigranata od strane srpske vlade i nadležnih službi.

Srpski premijer izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći u organizaciji njihovog prihvata, kao i na 390.000 evra novčane pomoći koju je do sada uputila EU.

Premijer Vučić i ambasador Devenport razgovarali su i o mogućnosti da Evropska unija pomogne opremanje budućeg prihvatnog centra za imigrante u Beogradu.

(Agencije)