Politika 19.09.2015.

Vučurević: Nisam ja u njihovoj, već oni u mojoj stranci!

ČITANJE: 3 minute
vucurevic

Poslanik prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Božidar Vučurević rekao je da su se predstavnici Srpske koji čine vlast na nivou BiH “pobakirili” i prodali Sarajevu čime nanose veliku štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu.
Vučurević je iznio niz kritika na rukovodstvo SDS-a i predstavnike te stranke u institucijama BiH, ističući posebno nesaradnju sa vlastima Republike Srpske i njihovu stalnu borbu za vlastite interese na štetu srpskog naroda.

– Normalno bi bilo da se predstavnici Republike Srpske, uoči bilo kakve sjednice u Sarajevu, prvo sastanu u Banjaluci i zauzmu jedinstven stav u vezi sa odbranom interesa Republike Srpske i srpskog naroda, a ne donositi odluke na štetu svog naroda. Stoga je neophodno danas boriti se “protiv zla domaćega” – rekao je Vučurević u izjavi za Srnu.

Vučurević, koji je i jedan od osnivača SDS-a, izrazio je nezadovoljstvo radom te partije i njenih čelnih ljudi, optužujući ih za razbijanje i sistemsko uništavanje SDS-a, partije čiji je prvobitni zadatak bio pomirenje unutar srpskog naroda.

– Sada kada ljude više ne nosi ideja nego interes, prodane druše krenule su da eliminišu sve ugledne članove i stvaraoce Republike Srpske i SDS-a – naglasio je on i dodao da su na čelu te političke partije sada “neke Vukote koje su raslojile narod na enormno bogate i puku sirotinju sa nešto malo srednje klase”.

Među onima koji su “najzaslužniji” za raspad SDS-a, Vučurević je naveo aktuelnog predsjednika stranke Mladena Bosića i potpredsjednika Vukotu Govedaricu.

– Jedan čovjek može da unaprijedi mnoge stvari, ali isto tako može i da unazadi. Bosić je napravio kardinalnu grešku i uništio SDS, udaljavajući i odstranjujući najzaslužnije za njeno stvaranje i brojne poslanike – kaže Vučurević, ističući da je izvjesno da će pored već tri isključena poslanika iz ove stranke, njih još četvorica preći u Izvorni SDS.

On je ocijenio da Bosić to nije mogao sam završiti, te da je “kupio poltrone, one koji su spremni izdati Republiku Srpsku zarad vlastitih interesa”.

Prema njegovim riječima, najzaslužniji za stvaranje SDS-a “doživjeli su stradanje od vlastite ruke kada su zasmetali dezerterima i bjeguncima”.

– Prije svega, tu mislim na našeg Hercegovca Vukotu Govedaricu koji je pobjegao kada je počeo rat na našim prostorima pod izgovorom da je malodoban iako tako nije bilo, a kada je počelo bombardovanje Srbije 1999. godine onda je pobjegao u Republiku Srpsku – rekao je Vučurević.

Zbog svih tih “poteza” koje je preduzimo SDS, kao i zbog njihovog odnosa prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, Vučurević kaže da su “prvaci” SDS-a došli na ideju, ne da osnuju, već da aktiviraju Izvorni SDS sa svim onim osnovnim opredjeljenjima koje je ova stranka imala devedesetih godina 20. vijeka.

– Prigovaraju nam da smo Dodikova desna ili lijeva ruka, ali mi nemamo namjeru nikome da se podvlačimo pod kaiš, ali ćemo uvijek poštovati instituciju predsjednika Republike Srpske i narodnu volju – poručio je Vučurević.

Odluku SDS-a da ga isključe iz stranke, Vučurević je ocijenio smiješnom.

– Nemaju oni nikakvog kapaciteta da me isključe iz stranke, jer ja nisam u njoj nego je ona u meni. Pjesnik bi rekao: ‘Mraz veliki okeane steže, lav dočeka da ga mačka veže –  rekao je Vučurević.

Podsjetivši da je bio i prvi predsjednik opštinskog i regionalnog odbora SDS-a, te nosilac mnogobrojnih priznanja, Vučurević je rekao da on nikada nije bio u njihovoj stranci već oni u njegovoj.

(Agencije)