Politika 24.09.2015.

Vulin: Potez Hrvatske je čisti rasizam

ČITANJE: 2 minute
vulin
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas meru hrvatske vlasti za potpuno zatvaranje granica kao rasizam.

– Nema nijedne druge riječi za ovo- poručio je Vulin.

– Ne govorim nikakve teške riječi, ako je lakše, evo molim Vladu Hrvatske da razmisli o ponašanju, šta radi svojim građanima, a tek onda šta radi našim. Ne da priča viceve, ne da lovi muve i bavi se rasističkim šalama, već da razmisli šta radi svojim građanima-  istakao je Vulin.

On je napomenuo da ne postoji nijedna veza između kretanja roba i izbjeglica, kao niti jedna veza između granica na kojima prelaze roba i migranti.

Hrvatska strana je, prema njegovim rečima, “skoro nacrtala ime, vjeru i naciju na granici”.

Poručio je i da tokom ratnih sukoba 90-tih godina nije na takav način prekinuta komunikacija.

Hrvatsku je upitao i zašto je ćutala pet mjeseci tokom kojih su migranti išli ka Mađarskoj i gdje im je evropska solidarnost, navodeći da je kroz Srbiju, bez ijednog incidenta prošlo 180.000 ljudi od početka godine, a da je Hrvatska zbog dolaska 8.000 njih doživela kolaps.

Razlog tome vidi u izborima, jer, kako kaže, hrvatski predstavnici ništa drugo ne rade, već se samo bave izborima.

– Imamo veliku nesreću da Hrvatsku zastupaju neodgovorni i neozbiljni ljudi, koji ne rade ništa drugo već samo razmišljaju o izborima- istakao je Vulin, koji je upitao i šta znače reči hrvatskog premijera da poštuje Srbe, a da su drugo Srbijanci.

– Ko su Srbi, a ko su Srbijanci? Na osnovu čega poštujete jedne, a drugima zabranjujete da se kreću- upitao je Vulin, uz poruku da se Srbija ne bavi Hrvatskom, da Srbiji mjere na granicama nisu smiješne, već da je zabrinuta za svaki dinar koji će izgubiti i srpski i hrvatski privrednici.

Hrvatskoj je poručio i da Srbija ne može i neće nikoga da “zatvori u stočni vagon i da ga odveze na ovu, ili onu stanicu”.

EU bi, kako kaže, dobro trebalo da razimisli o suštini svog postojanja ukoliko njena članica može da postavi ulitimatum zemlji kandidatu za članstvo i u njemu zatraži da se drugoj članici EU prebace nekakvi ljudi.

Poručio je i da Vlada Srbije zadržava pravo da štiti svoje interese, da će i danas biti održana sjednica, da ima spremne sljedeće korake, ali da želi da ovo odmah prestane.

Srbija je, kako je istakao, spremna da onog trenutka kada Hrvatska ukine svoje mjere i ona postupi isto.

Upitan za izgradnju prihvatnog centra kod Beograda, Vulin je rekao da je to stvar potreba, da se Srbija trudi da zadovolji te potrebe, ali da je sigurno da će se kriza nastaviti i tokom zime i da se niko neće smrznuti.

(Agencije)