Biznis 25.12.2022.

Wizz Air saobraćaj iz Sarajeva svodi na samo jednu avioliniju 

ČITANJE: 2 minute

Sarajevo više neće biti povezano sa tržištem Velike Britanije putem direktnih letova. Aviokompanija Wizz Air održavat će jednu liniju iz Sarajeva tokom ljetne sezone 2023. Oni će će prekinuti letove između glavnog grada Bosne i Hercegovine i Londona Lutona od 24. marta.

Kao rezultat toga, u ovom trenutku, Sarajevo više neće biti povezano sa tržištem Velike Britanije putem direktnih letova tokom ljetnih mjeseci, a TUI će prekinuti svoje sezonske zimske operacije 2. aprila, prije nego što budu obnovljeni sljedećeg decembra, prenosi Klix.ba.

Jedina preostala usluga Wizz Aira izvan Sarajeva bit će Abu Dhabi, kojim će upravljati njegova podružnica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Usluge ka glavnom gradu Emirata održavat će se četiri puta sedmično tokom ljeta 2023.

Kako stoji na stranici “EX-YU Aviation News” Sarajevski aerodrom nije bio uspješan u održavanju stalne linije za Ujedinjeno Kraljevstvo. U martu 2007. godine British Airways je sa svojom flotom Boeing 737 uveo trosedmičnu uslugu od London Gatwicka do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Međutim, letovi su obustavljeni u oktobru 2008. godine, navodeći kao razlog recesiju i povećanje troškova kao rezultat tadašnje globalne ekonomske krize. U septembru 2019. godine, FlyBosnia je započela kratkotrajnu tri nedjeljnu uslugu za London Luton, međutim, zabilježila je loše rezultate na ruti s prosječnim opterećenjem Airbusa A319 od samo 10%.

Letovi su obustavljeni početkom pandemije korona virusa, nakon čega je aviokompanija obustavila sve operacije. Wizz Air je u martu ove godine započeo letove iz Lutona za Sarajevo, nakon nekoliko kašnjenja. Njegov prosječni faktor opterećenja na ruti se kretao oko 80%. Prevoznik za slobodno vrijeme TUI otvorio je ovog utorka jednu sedmičnu sezonsku uslugu od Gatwicka do glavnog grada Bosne i Hercegovine za britanske skijaše.

Wizz Air je u novembru zatvorio svoju bazu u Sarajevu navodeći inflaciju i rastuće troškove zbog svoje odluke. Pritom je prekinuo devetnaest ruta i premjestio svoja dva aviona koji su bili stacionirani u gradu. Sarajevski aerodrom je od tada raspisao javni poziv avio-kompanijama da podnesu svoje prijedloge za otvaranje baze, u zamjenu za poticaje. Aerodrom je 2020. godine raspisao sličan tender na kojem je pobijedio Wizz Air.

To je bio jedini koji se prijavio. Prema uslovima koje je ovaj put izdao Aerodrom Sarajevo, zainteresovani prevoznici sljedeće godine moraju otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi se kvalifikovali za podsticaje.

(Z.M)

Oznake: Sarajevo, Wizz Air