Vijesti 26.09.2015.

Za 291 projekat izdvojeno više od 611 miliona maraka

ČITANJE: 2 minute
Novac

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske do kraja jula ove godine odobreno je 611.433.844 KM, dok je za finansiranje novih projekata preostalo 625.156 KM, rečeno je u republičkom Ministarstvu finansija.

Prema odlukama Savjeta za razvoj Republike Srpske, odobren je 291 projekat u oblastima infrastrukture, obrazovanja i unapređenja ljudskih resursa, zatim zdravstvenog sistema i reforme penzijskog sistema.

Do sada je završeno finansiranje 224 projekta, a realizuju se na teritoriji svih opština i gradova, što je u skladu sa opredjeljenjem za uravnoteženje regionalnog razvoja Republike Srpske.

Među najvažnijim projektima finansiranim na ovaj način su, kako se navodi, zaobilaznica u Bijeljini, kružni tokovi u Banjaluci, koji su smanjili gužve na većim saobraćajnicama u gradu, kao i značajno lakše putovanje preko prevoja Čemerno.

Među projektima iz obrazovanja finansiranim iz Razvojnog programa je nova škola na Palama, ali i nove škole u Modriči i Kasindolu, uvedeni su elektronski dnevnici, te nabavljeni minibusevi za prevoz.

U Ministarstvu napominju da su za omladinu u malim mjestima napravljene brojne sportske dvorane, porodične ambulante su smještene u uslovne objekte, a u funkciju je stavljen i Dom penzionera u Banjaluci.

Asfaltirani su ili osvijetljeni brojni seoski putevi, dok je 36 miliona KM upotrijebljeno za program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca.

Iz Ministarstva napominju da je Vlada Republike Srpske na 41. sjednici utvrdila Informaciju o realizaciji Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske.

Razvojnim programom, kako se navodi, definisan je plan investiranja prihoda ostvarenih privatizacijom “Telekoma Srpske” od 1.259.700.000 KM kroz dvije komponente.

Prva komponenta je privredno-razvojna na koju se odnosilo 51,4 odsto sredstava ili 647.641.000 KM, koja je u nadležnosti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i iz koje se sredstva plasiraju na kreditnoj osnovi.

Druga je ekonomsko-socijalna komponenta na koju se odnosilo 48,6 odsto sredstava ili 612.059.000 KM, koja je u nadležnosti Ministarstva finansija i iz koje se finansiraju društveno-korisne investicije na bespovratnoj osnovi.

(Agencije)