Vijesti 09.11.2015.

Za četiri godine izgubljena čitava jedna generacija

ČITANJE: 2 minute
prazne klupe
U osnovnim i srednjim školama u Prijedoru u protekle četiri godine broj učenika manji je za čitavu jednu generaciju.

Prema podacima Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora, u osnovnim školama u ovoj školskoj godini je 5.457 đaka ili za 125 manje nego lani, odnosno za 590 manje nego prije četiri godine.

Ako se ima u vidu da je u ovoj školskoj godini broj upisanih prvačića u osnovnim školama 591, da se zaključiti da je razlika u odnosu na prije četiri godine upravo tolika, podaci su izneseni na današnjoj sjednici Savjeta.

U osam srednjih škola nastavu pohađa 2.805 učenika ili za 228 manje nego lani.

Takođe, je prije četiri godine bilo srednjoškolaca za 760 više nego u ovoj školskoj godini, odnosno čitava jedna generacija nedostaje, s obzirom na to da je u ovu školsku godinu u prve razrede srednjih škola upisano đaka i manje od tog broja.

Porast broja djece zabilježen je samo u predškolskom uzrastu, i to zbog toga što je Dječiji vrtić “Radost” Prijedor dobio novi objekat u Kozarcu i maksimalno popunio raspoložive kapacitete, ali je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem i dalje nizak u poređenju sa gradovima slične veličine u zemljama regiona.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da ova agencija priprema smjernica za demografsku politiku grada Prijedora kako bi, uz postojeće aktivnosti, zaokružila upravljanje ljudskim kapacitetima.

– Demografija je pitanje kojem se mora aktivnije pristupiti jer su pokazatelji iz ovog istražiavnja poražavajući i alarmantni- rekao je Reljić na sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje.

Istraživanje o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Prijedora obavili su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Prijedora, a rezultati su objavljeni danas na sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje.

(Agencije)