Za četiri godine izgubljena čitava jedna generacija

prazne klupe
prazne klupe
U osnovnim i srednjim školama u Prijedoru u protekle četiri godine broj učenika manji je za čitavu jednu generaciju.

Prema podacima Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora, u osnovnim školama u ovoj školskoj godini je 5.457 đaka ili za 125 manje nego lani, odnosno za 590 manje nego prije četiri godine.

Ako se ima u vidu da je u ovoj školskoj godini broj upisanih prvačića u osnovnim školama 591, da se zaključiti da je razlika u odnosu na prije četiri godine upravo tolika, podaci su izneseni na današnjoj sjednici Savjeta.

U osam srednjih škola nastavu pohađa 2.805 učenika ili za 228 manje nego lani.

Takođe, je prije četiri godine bilo srednjoškolaca za 760 više nego u ovoj školskoj godini, odnosno čitava jedna generacija nedostaje, s obzirom na to da je u ovu školsku godinu u prve razrede srednjih škola upisano đaka i manje od tog broja.

Porast broja djece zabilježen je samo u predškolskom uzrastu, i to zbog toga što je Dječiji vrtić “Radost” Prijedor dobio novi objekat u Kozarcu i maksimalno popunio raspoložive kapacitete, ali je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem i dalje nizak u poređenju sa gradovima slične veličine u zemljama regiona.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da ova agencija priprema smjernica za demografsku politiku grada Prijedora kako bi, uz postojeće aktivnosti, zaokružila upravljanje ljudskim kapacitetima.

– Demografija je pitanje kojem se mora aktivnije pristupiti jer su pokazatelji iz ovog istražiavnja poražavajući i alarmantni- rekao je Reljić na sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje.

Istraživanje o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Prijedora obavili su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Prijedora, a rezultati su objavljeni danas na sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje.

(Agencije)

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,

Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.