Vijesti 18.02.2016.

Za prazne škole se niko ne otima

ČITANJE: 2 minute
prazne skole
Od deset škola na području grada koje više ne rade, samo jedan objekat iskorišćen je za druge namjene. Većina ih teško odolijeva zubu vremena pa nisu ni useljive, ali i za one objekte koji su još upotrebljivi niko se ne otima.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević kaže da je Gradska uprava kod Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) pokrenula zahtjev za uknjižavanje imovine ovih škola.

– Za nekoliko škola je završen prepis imovine sa Ministarstva prosvjete i kulture RS na grad. Naime, uglavnom su to objekti koji su građeni dosta davno i koji su u ruševnom stanju, tako da se ne mogu staviti u upotrebu – rekla je Dragojevićeva.

Istakla je da su samo na platou Manjače u posljednjih nekoliko godina zatvorene četiri škole. U Kuljanima su mještani devastirali objekat područne škole “Jovan Dučić”.

– Naše odjeljenje je nudilo neke od ovih objekata svim odjeljenjima i gradskim agencijama, ali nije bilo interesovanja – kazala je Dragojevićeva.

Dodala je da je samo jedna od zatvorenih škola iskorišćena u druge namjene. Riječ je o školi u mjestu Kadina Voda u Stričićima.

– Sada je u toj školi komuna za odvikavanje zavisnika. Postoji interesovanje mještana Stranjana za objekat škole u tom mjestu, ali još nije završen prepis na grad. Naše odjeljenje će rado ustupiti objekte škola za neke korisne aktivnosti koje bi se mogle organizovati u selu – rekla je Dragojevićeva.

Kaže da će odjeljenje rado razmotriti sve zahtjeve onih koji u tim objektima žele da smjeste otkupne stanice, društveni dom, poljoprivrednu apoteku i slično.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići Zlatko Sladojević kaže da će predati pismeni zahtjev Gradskoj upravi da im ustupi prostorije zatvorene OŠ “Petar Kočić” u Lokvarima.

– Škola je u solidnom stanju, ali je zatvorena jer nije bilo dovoljno đaka. Gradonačelnik nam je obećao da ćemo dobiti prostorije škole na korišćenje. Planiramo da u školi otvorimo zemljoradničku zadrugu, a u jednoj od prostorija bi bila smještena mjesna Boračka organizacija. Nadam se da ćemo do proljeća uspjeti to da realizujemo – kazao je Sladojević.

Zatvorene škole

Do 2014. zatvorena su područna odjeljenja Osnovne škole “Petar Kočić” u Lokvarima i Vilusima, te odjeljenja OŠ “Mladen Stojanović” u Obrovcu i Stratinskoj kod Bronzanog Majdana. Pored toga, zatvorena je i područna škola  “Vojislav Ilić” u Rekavicama i “Jovan Dučić” u Barlovcima.

(Glas Srpske)